Gröhling: Elég férőhely van az óvodákban, de regionális szinten akadhatnak gondok

Összességében van elég férőhely az óvodákban, de regionális szinten akadhatnak problémák – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter, és hozzátette, 2021. szeptember 1-jétől kötelező óvodába íratni minden ötéves gyereket.
„A 2019/2020-as tanévben összesen 180 ezer férőhely volt az óvodákban, 152 ezer gyereket írattak be” – mondta a miniszter, hozzátéve, további 29 új óvoda áll rendelkezésre, amelyekben újabb férőhelyek vannak. „További kérelmek érkeztek az oktatási minisztériumba, amelyeket gyorsan feldolgozunk” – idézte a tárcavezetőt a TASR hírügynökség.
„Ha az abszolút számokat nézzük, elmondható, hogy van elég hely az óvodákban, de helyi gondok adódhatnak, amelyeket meg kell oldanunk. Egyes térségekben nincsenek óvodák” – mondta Gröhling. Saskia Repčíková miniszteri tanácsadó elmondta, megközelítőleg 180 ezer férőhely áll rendelkezésre a három-hatéves gyerekek számára. „A hátrányos helyzetű gyerekek miatt volt szükség erre a törvényre, azért, hogy mindenki egyforma esélyekkel kezdhesse az iskolát” – jegyezte meg Repčíková. Szerinte az óvodai nevelés megelőzheti azt is, hogy egyes gyerekek túl korán hagyják abba a tanulást.
A miniszter megjegyezte, hogy az oktatási minisztérium fontosnak tartja az óvodai nevelést. A kötelező óvodai nevelés azokra a gyerekekre vonatkozik, akik 2021. augusztus 31-ig betöltik ötödik életévüket. „A nevelés otthon vagy alternatív óvodában is folyhat, olyan intézményben, amely nem része az iskolahálózatnak” – mondta az oktatási tárca vezetője. A miniszter hozzátette, a törvény szabályozza, hogy ha a gyerek lakóhelye szerinti óvodában nincs hely, akkor valamelyik közeli település óvodájába is járhat. „Ha helyben nincs óvoda, akkor a szülők hozzájárulásra jogosultak a gyerek rendszeres óvodába szállításához” – mondta a miniszter.
Az Oktatáspolitikai Intézet (Inštitút vzdelávacej politiky) felmérése szerint 239 településen, összesen mintegy 600 hátrányos helyzetű közösségből származó gyerek számára nincs óvodai férőhely. Repčíková hozzátette, külön csoportot hoztak létre, hogy erre a problémára stratégiai megoldást dolgozzanak ki. Repčíková szerint a nagyvárosokban is adódhatnak gondok az óvodai elhelyezéssel.
A miniszter megjegyezte, az állami költségvetésben 2021-re 15 millió eurót különítettek el az oktatásügyre, az összeget az óvodák fejlesztésére szánják.
– tasr, fotó: pikist.com