Az oktatási tárca 6 millió eurót különített el az iskolák digitális felszerelésére

Az oktatási tárca 6 millió eurót különített el az iskolák digitális felszerelésére

Az oktatásügyi minisztérium 6 millió eurót különített el a saját költségvetéséből az iskolák digitális felszerelésére. Az elkövetkező napokban fogják átutalni a pénzt 500 és 4.000 euró közötti részletekben – közölte mai sajótájékoztatóján Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter.

A 15-99 tanulói létszámú iskolák 500, a 100-300 létszámú iskolák 2.000, a 301 tanuló feletti látszámúak pedig 4.000 eurót kapnak a keretből.
Gröhling megjegyezte, hogy az iskolák ebből a pénzből kamerákat, mikrofonokat, kábelcsatalkozókat, s esetleg akár laptopokat is vásárolhatnak. Rámutatott, hogy erre a célra egyelőre csak a saját forrásaikból különítenek el pénzt. “Ez lesz az első beruházás a digitális felszerelésbe” – mondta a miniszter. A további anyagi támogatásokra – például az EU-s alapokból – hosszabb ideig kell majd várni.
Október 26-tól (hétfő) távoktatás formájában fog zajlani a tanítás az alapiskolák felső tagozatain is, egészen noveber 27-ig. Az alapiskolák alsó tagozatán egyelőre a megszokott formában folytatódik az oktatás, az óvodákban és a bölcsődékben sem áll le az oktatói-nevelői munka. “Ha a helyzet kedvezőnek bizonyul, november 30-án (hétfő) a tanulók visszatérhetnek majd az iskolákba” – mondta Gröhling, s hozzátette: ha a helyzet nem javul, akkor tovább folytatódik a távoktatás. Egyúttal felszólította a főiskolákat, hogy hétfőtől a téli szemeszer fennmaradó idejére szintén térjenek át a távoktatásra.  A középiskolás diákok továbbra is távoktatásban maradnak.
A miniszter megerősítette, hogy az őszi oktatási szünet október 29-30-ról áttolódik október 30-ra és november 2-ra. “Péntekről és hétfőről van szó, tekintettel arra, hogy a hétvégén fog zajlani az országos COVID-19 szűrés, és hétfőn kerül sor a fertőtlenítésre. Ezt a fertőtlenítést a honvédelmi tárca biztosítja. Ezenkívül november 6-én (péntek) és november 9-én (hétfő) is tanítási szünet lesz, amikor szintén országos COVID-19 szűrés fog zajlani” – tette hozzá Gröhling. Ami a karácsonyi szünetet illeti, a tárcavezető még nem mondott konkrétumokat az esetleges változásokkal kapcsolatban.
  • tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet