Mobil mintavételi pont lesz minden járási székhelyen

Mobil mintavételi pont lesz minden járási székhelyen

Minden járási székhelyen lesz mobil mintavételi pont, ahol az emberek ingyen vehetnek részt az antigéntesztelésen. Havonta kétszer letesztelik az egészségügyi dolgozókat és a szociális otthonok alkalmazottait. A határon is ellenőrzést vezetnek be – jelentette be Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a központi válságstáb hétfői ülése közben. „Bárki bármilyen okból elmehet ezekre a helyekre és ingyenesen leteszteltetheti magát antigénteszttel” – tette hozzá Matovič.

A határokon való tesztelés miatt feltehetően kevesebb határátkelő lesz nyitva, és rövidebb ideig, az érkezők a határhoz közeli településeken is leteszteltethetik magukat. „Feltételezéseink szerint egy hónap alatt 4-5 millió tesztet fogunk elvégezni ezeken a helyeken” – tette hozzá a kormányfő. Hozzátette, úgy véli, ez elég lesz, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a járványt.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter elmondta, arról még tárgyalnak, hogy milyen teszteket fognak elfogadni a határon az ide érkezőktől. Martin Klus külügyi államtitkár hozzátette, gondolnak az ingázókra és a vendégmunkásokra is. „Az előzetes terv szerint kéthetente leteszteljük őket is, és ingázhatnak a munkahelyükre” – vázolta Klus.

Matovič szerint ha jelentősen romlana a helyzet, ismét tesztelés lehet azokban a városokban és településeken is, ahol elmarad a második kör.

  • tasr, fotó: unsplash.com


Hagyj üzenetet