Mobil mintavételi pont lesz minden járási székhelyen

Minden járási székhelyen lesz mobil mintavételi pont, ahol az emberek ingyen vehetnek részt az antigéntesztelésen. Havonta kétszer letesztelik az egészségügyi dolgozókat és a szociális otthonok alkalmazottait. A határon is ellenőrzést vezetnek be – jelentette be Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a központi válságstáb hétfői ülése közben. „Bárki bármilyen okból elmehet ezekre a helyekre és ingyenesen leteszteltetheti magát antigénteszttel” – tette hozzá Matovič.

A határokon való tesztelés miatt feltehetően kevesebb határátkelő lesz nyitva, és rövidebb ideig, az érkezők a határhoz közeli településeken is leteszteltethetik magukat. „Feltételezéseink szerint egy hónap alatt 4-5 millió tesztet fogunk elvégezni ezeken a helyeken” – tette hozzá a kormányfő. Hozzátette, úgy véli, ez elég lesz, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a járványt.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter elmondta, arról még tárgyalnak, hogy milyen teszteket fognak elfogadni a határon az ide érkezőktől. Martin Klus külügyi államtitkár hozzátette, gondolnak az ingázókra és a vendégmunkásokra is. „Az előzetes terv szerint kéthetente leteszteljük őket is, és ingázhatnak a munkahelyükre” – vázolta Klus.

Matovič szerint ha jelentősen romlana a helyzet, ismét tesztelés lehet azokban a városokban és településeken is, ahol elmarad a második kör.

  • tasr, fotó: unsplash.com