„Szülőföldön magyarul“ – késni fognak a kifizetések

„Szülőföldön magyarul“ – késni fognak a kifizetések

Október végével zárult a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett „Szülőföldön magyarul“ pályázat leadása. A támogatási program hazai koordinátora a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, ahol már folyik a pályázatok feldolgozása. Mivel idén több tényező is nehezíti az ügymenetet, a kifizetések az előző évekhez képest késve, valószínűleg több részletben zajlanak majd. A pedagógusszövetség beszámolója szerint az első kifizetésekre már ebben az évben lehet számítani. 

Idén sajnos a koronavírus járvány miatt nagyon nehéz helyzetbe került az SZMPSZ az üres adatlapok kiosztásakor, de főleg a kitöltött adatlapok begyűjtésekor. A meghozott szigorítások miatt  a szülők nem mehettek be az intézményekbe, ezért sokkal több pályázó kényszerült postán küldeni a pályázatát, mint eddig. Emiatt hatványozottan megnőtt a postán beérkező pályázatok száma, amelyek feldolgozása sokkal több időt vesz igénybe, mint amikor az iskola csoportosan adja le.

A pedagógusszövetség tájékoztatása szerint folyik az adatlapok ellenőrzése, iktatása, de a feldolgozást nehezítik a hiányos pályázatok, a szülőknek a legtöbb gondot az IBAN-szám igazolása okozta. Eddig körülbelül az adatlapok negyedét sikerült feldolgozni. “A kifizetések a vírushelyzet miatt sajnos a korábbi évekhez képest később történnek meg, viszont a idén ebből adódóan várhatóan több részletben történik majd meg.”

Az ösztöndíj kifizetését az OTP-t felvásárló ČSOB bankon keresztül végzi a szövetség, a bank ingyenes számlanyitással és számlavezetéssel kedveskedik a gyerekeknek. Fontos újdonság azonban, hogy mostantól már nemcsak OTP-s számlára, vagy OTP-s személyes átvételre lehet kérni a támogatást, hanem bármilyen egyéb bankban vezetett számlára.

  • rozsnyovidek/szmpsz, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet