A belügyminiszter óva int a tüntetéseken való részvételtől

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter arra kérte az állampolgárokat, hogy fontolják meg, részt vesznek-e a keddre (november 17.) hirdetett tüntetéseken. Hozzátette: azok az ellenzéki politikusok, akik ma tüntetni hívják az embereket, megszentségtelenítik november 17-e üzenetét. A demokrácia a mindenkire egyformán érvényes szabályokat is jelenti, figyelmeztetett a miniszter a hétfői sajtótájékoztatóján.

„A gyülekezési tilalmat és a veszélyhelyzetet nem azért vezettük be, hogy egyesek ne nyilváníthassák ki a véleményüket” – hangsúlyozta Mikulec, hozzátéve: a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy lassítsa a koronavírus terjedését és megóvja a lakosok egészségét. Úgy véli, Szlovákia a környező országokkal összehasonlítva viszonylag jól áll az új típusú koronavírus elleni küzdelemben. Meg kell azonban akadályozni, hogy az emberek özönleni kezdjenek a kórházakba. „A korona nem válogat, és nem érdekli az emberek politikai nézete sem” – fűzte hozzá.

Mikulec információi szerint a tüntetések egyes szervezői nem véleményt akarnak nyilvánítani, hanem verekedni, kárt okozni és mások életét veszélyeztetni. A rendőrség nyomon követi a helyzet alakulását, taktikai okokból egyelőre nem ad részletes tájékoztatást.

Peter Kovařík ideiglenes rendőrfőkapitány határozottan felszólította az embereket, hogy ne dulakodjanak a rendőrökkel. Figyelmeztetett, hogy a hivatalos személy elleni erőszakért, ha azt veszélyhelyzet idején követik el, 12-25 év börtönbüntetés szabható ki.

Vladimír Krčméry infektológus a tervezett tüntetésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet azokra az egészségügyi kockázatokra, melyek a megnövekedett mobilitással, az emberek egy helyen való koncentrálódásával és a tömegközlekedés túltelítettségével járhatnak. „Ne terheljük túl az egészségügyi ellátórendszert” – kérte a szakember, hozzátéve: a tüntetők magukkal vihetik a vírust haza, Szlovákia különböző pontjaira.

  • tasr, fotó: teraz.sk