Hétfőtől szigorúbb intézkedések érvényesek a határokon

Hétfőtől szigorúbb intézkedések érvényesek a határokon

Attól, aki Lengyelország, Csehország, Ausztria és Magyarország felől akar Szlovákia területére lépni, hétfőtől 72 óránál nem régebbi, negatív PCR tesztet fognak kérni. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala hatályos rendelete értelmében az ingázóknak nem kell semmilyen tesztet felmutatniuk. Az antigén tesztekkel való tesztelést megszüntették az ukrán-szlovák határon is – adta hírül a TASR. 

Aki vörös besorolású országból teszt nélkül akar belépni Szlovákia területére, ki kell töltenie egy elektronikus formanyomtatványt, majd karanténba kell vonulnia. Daša Račková, a közegészségügyi hivatal szóvivője elmondta: a cseh-szlovák határ átlépésére vonatkozó kivételek érvényesek a lengyel-, magyar- és osztrák-szlovák határ átlépésekor is. Kivételt élveznek például a diákok, a sportolók, a mezőgazdászok, a művészek és mások.

Az ingázóknak a határátlépéskor fel kell mutatniuk egy munkavégzést igazoló formanyomtatványt, amely megtalálható a közegészségügyi hivatal rendeletében. A Szlovákiában élő és a szomszédos országok valamelyikében dolgozó ingázók akkor is kivételt élveznek, ha a munkahelyük a nyitva tartó határátkelőtől 30 kilométernél messzebb van. Kivételt élveznek azok a szlovák állampolgárok is, akiknek a szomszédos ország területén, a nyitva tartó határátkelőtől számított 30 kilométeres távolságon belül van az állandó vagy átmeneti lakhelyük.

Ha valaki vörös besorolású, Európai Unión kívüli országból érkezik Szlovákiába, karanténba kell vonulnia, ebben az esetben nem fogadják el a PCR tesztet sem. A karantén akkor ér véget, ha az illető abszolválta a PCR szűrővizsgálatot Szlovákia területén, és annak eredménye negatív lett.

A kevésbé kockázatos országok listáján már csak tíz állam szerepel: Ausztrália, Kína, Finnország, Görögország, Izland, Japán, Dél-Korea, Norvégia, Új-Zéland és Tajvan. Aki ezekből az országokból érkezik Szlovákiába, nem kell tesztet felmutatnia, és nem kell karanténba sem vonulnia.

A belügyminisztérium közleménye szerint a határátkelőkön a rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani. Az ellenőrzések főleg akkor esedékesek, amikor a legtöbben járnak át a határon.

A teherforgalmat nem korlátozzák, de a kamionsofőröknek nyolc órán belül el kell hagyniuk Szlovákia területét, és csak a benzinkutakon állhatnak meg.

  • tasr, fotó: teraz.sk


Hagyj üzenetet