Több mint 2000 páciens szorul kórházi kezelésre

A szlovákiai kórházakban pillanatnyilag 2048, a COVID-19 betegségben szenvedő vagy COVID-19-gyanús pácienst kezelnek, 212-vel többet, mint egy héttel korábban. A kórházi kezelésre szoruló páciensek száma tehát mérsékelten növekszik – tájékoztatta kedden a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügy-minisztérium szóvivője.

Intenzív ellátást pillanatnyilag 133 páciens igényel, 21-gyel több, mint egy héttel korábban. December 1. óta 14-gyel nőtt a mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek száma. Jelenleg 137-en vannak lélegeztetőgépen.

A szóvivő elmondása szerint az egészségügyi minisztérium nyomon követi a járványhelyzet alakulását. A világjárvánnyal kapcsolatos aktivitások összehangolása a Koordinációs Válságközpont feladata.

A tárca közleménye szerint a kórházak együttműködnek, és egyelőre képesek fogadni a pácienseket. A lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak közül 1122 foglalt és 767 szabad. Jelenleg több mint 2200 egészségügyi dolgozó van házi karanténban, a többségük nem a munkahelyén fertőződött meg.

Az egészségügyi tárca felszólította a lakosságot, hogy következetesen tartsa be az arcmaszk-viselés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés hármas szabályát.

  • tasr, fotó: pixabay.com