Kijárási korlátozás bevezetését javasolja a járványügyi bizottság

Kijárási korlátozás bevezetését javasolja a járványügyi bizottság

Kijárási korlátozás bevezetését javasolja a járványügyi bizottság a központi válságstábnak. Az intézkedés hasonló lesz ahhoz, mint amilyen az egész országra kiterjedő tesztelés előtt volt érvényben. Csak munkába lehet majd utazni vagy például élelmiszerboltba menni. A szigorítás oka, hogy nagyon súlyos a járványügyi helyzet, és egyre több a kórházi ápolásra szoruló beteg – nyilatkozta Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a kormány járványügyi bizottságának ülése után.

Az egészségügyi tárca vezetője azt mondta, a kormány döntésétől függ, hogy mikor szigorítják az intézkedéseket. „Minél később vezetjük be a korlátozásokat, annál később fog javulni a helyzet” – mondta, és hangsúlyozta, hogy a járványügyi bizottság csak tanácsadó testület.

Krajčí elmondta, a korlátozás nem fogja érinteni azokat, akik teszteltetik magukat. A természetjárás csak a járáson belül lesz megengedett. A miniszter közölte, minden ötödik beteg, aki kórházba kerül, belehal a COVID-19-be. A fertőzést gyakran a kórházban vagy a szociális intézményben kapják el az emberek.

A reprodukciós ráta 1,35-re nőtt. 1848-ról 2130-ra emelkedett a kórházban ápolt betegek száma. A fertőzöttek számának növekedési üteme az elmúlt héten 32 százalékos volt. Trencsén megyében a legrosszabb a helyzet, komoly gond van Nagyszombat és Pozsony megyében is. Kassa megyében a legjobb a járványügyi helyzet. A Trencséni, a Vágbesztercei és a Puhói járásban komoly gond van, a 65 év feletti fertőzöttek száma is egyre emelkedik. Krajčí elmondta, van elég kórházi ágy és egészségügyi felszerelés.

Hozzátette, egyre több egészségügyi dolgozó van karanténban, számuk péntekig 2917 volt. 2180 beteget kezelnek kórházban. Szlovákiában 1433 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe. A kórházi halálozási arány meghaladja a 20 százalékot. Az elmúlt három nap alatt az átlagos esetszám meghaladta az 5000-et.

Krajčí hozzátette, a mobil tesztelőpontok kapacitása továbbra is növelhető, melyekben rendelési rendszert akar bevezetni. Közölte, hogy körülbelül 3,5 millió darab teszt áll még rendelkezésre.

Az egészségügyi minisztérium meghatározott körülmények között lehetővé akarja tenni a látogatást a kórházakban és a szociális intézményekben, de hozzátette, meg kell határozni a családi látogatások kritériumait is, a feltétel a tesztelés lenne.

A teljes lezárás a járványügyi bizottság javaslata értelmében január 10-ig lenne érvényben, de ez a dátum még nem végleges. Az egészségügyi tárca közölte, a cél az, hogy javuljon a járványügyi helyzet. A bizottság szerint az lenne ideális, ha mindenki a legszűkebb családi körben töltené a közelgő ünnepeket, azokkal, akikkel egy háztartásban élnek.

A miniszter azt is javasolta a munkáltatóknak, hogy tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

  • tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet