Az oktatási miniszter bemutatta az iskolák újranyitásának feltételeit

Az oktatási miniszter bemutatta az iskolák újranyitásának feltételeit

2021. január 11-től a gyerekek az ún. COVID automata aktuális riasztási fokától függően térhetnek vissza az iskolákba. Azokban a járásokban, ahol első-, másod- és harmadfokú riasztás lesz érvényben, a középiskolások számára folytatódik a távoktatás. Másod- és harmadfokú riasztás esetén az alapiskolák felső tagozatos diákjai is érintettek. Ilyen riasztási fokozatok esetében a tanulók csak akkor térhetnek vissza az iskolákba, ha abszolválják a tesztelést. Mindez nem vonatkozik a végzősökre. Azokban a járásokban, ahol negyedfokú riasztás lesz érvényben, az iskolák és óvodák csak azokat a tanulókat fogadják majd, akik törvényes képviselői a létfontosságú állami infrastruktúra területén dolgoznak. Erről Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter számolt be a csütörtöki sajtótájékoztatóján. A részletes útmutatót az oktatási minisztérium weboldalán teszik közzé – adta hírül ma a TASR.

A hátrányos helyzetű, a távoktatáshoz szükséges felszereléssel nem rendelkező alap- és középiskolások kis csoportokban részt vehetnek majd tantermi tanításon azokban a járásokban is, ahol másod- és harmadfokú riasztás lesz érvényben.

Bizonyos fokozatú riasztás esetén a középiskolások (első-, másod- és harmadfokú) és az alapiskolák felső tagozatos tanulói (másod- és harmadfokú) csak tesztelés után látogathatják majd a tanintézményeket. Az antigén teszttel végzett szűrővizsgálatot abszolválnia kell majd a tanulóval egy háztartásban élő egyik törvényes képviselőnek és az iskolai alkalmazottaknak is.

A járványügyi helyzetre tekintettel az első tesztelés 2021. január 7. és 9. között esedékes. Azt, hogy hány szülő érdeklődik a tesztelés iránt, az iskolaigazgatóknak december 21-ig kell felmérniük egy kérdőív segítségével. A járványügyi helyzettől függően egy-, két- vagy háromhetente ismételnék meg a tesztelést.

A tárcavezető beszélt arról a támogatásról is, melyet az iskolák igényelhetnének a teszteléssel összefüggésben. Az előzetes tervek szerint egy művelet után 5 euró járna, de erről még nem született végleges megállapodás. Az antigén tesztekhez, melyeket a mobil mintavételi állomásokról szerezhetnek be, ingyen jutnak majd hozzá az iskolák. Saját mintavételi helyet is létesíthetnek, vagy külön megállapodás alapján egy körzeti orvos rendelőjében is lebonyolíthatják a tesztelést. A tanulók, a törvényes képviselők és az alkalmazottak individuálisan is leteszteltethetik majd magukat antigén és PCR teszttel. Folyamatban van a gargalizálással történő tesztelés előkészítése is.

A napközik ugyanolyan formában fognak működni, mint az alapiskolák alsó tagozatai. A művészeti alapiskolák, a nyelviskolák és a szabadidőközpontok működését a karácsonyi szünidő után is a kormány, a központi válságstáb, a tiszti főorvos és más felelős szervek fogják rendeletileg szabályozni.

  • tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet