J. Mikas: A kórházak az összeomlás szélére sodródtak, nagy a nyomás a közegészségügyi hivatalokon

A kórházak és az egészségügyi dolgozók ezekben a napokban vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve a járványhelyzet egész ideje alatt, és a kilátások egyáltalán nem jók. Sok kórház már most az összeomlás szélére sodródott. A regionális közegészségügyi hivatalok (RÚVZ) is nagy nyomás alatt állnak, melyek a járványhelyzet kezdetétől fáradhatatlanul nyomon követik, hogy a pozitív személyek kikkel kerültek kapcsolatba. Ezt nyílt levélben közölte Ján Mikas tiszti főorvos a karácsonyi ünnepek előtt.

„Teljes szívemből azt kívánnám, hogy lazíthassunk a jelenlegi intézkedéseken, vagy a mindenütt jelenlévő előírásokon és tiltásokon, melyeket azzal az őszinte igyekezettel vezettünk be, hogy megvédjük Önöket a terjedő COVID-19 betegség tragikus következményeitől” – közölte Mikas azt is hozzátéve, hogy a helyzet nem teszi lehetővé ezt a luxust. A nyílt levélben a kórházak és az RÚVZ túlterheltségét emelte ki. „Ha a következő napokban egyetlen új eset sem lenne, az orvosaink, nővéreink és a többi egészségügyi alkalmazott ezt még hetekig nem éreznék meg” – mondta Mikas. Rámutatott: az egészségügyi dolgozók és az epidemiológusok végtelen áldozatvállalása, kimerültsége, frusztrációja, nem egyszer kétségbeesése és dühe ugyanakkor valós dolog. Ezért Mikas arra kéri az embereket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy meg legyenek teremtve az életmentés körülményei.

„Mindent megteszünk azért, hogy az elrendelt intézkedésekkel megvédjük az egészségüket, és hogy ne kelljen újabb áldozatokat hozniuk” – közölte a tiszti főorvos. Azt kérte, hogy fogjunk össze. „Noha távúton, de annál bátrabban. Politikai meggyőződéstől függetlenül, és arra való tekintet nélkül, hogy mi a véleményünk a járvány terjedésétől és a járványhelyzet kezeléséről” – közölte Mikas. Szerinte nem vagyunk védtelenek. Arra, hogy milyen irányba megy az ország, minden egyes ember hatással van – állítja.

Mikas szerint az embereknek meg kell békélniük azzal, hogy a karácsonyi ünnepek, melyeket a bőség, illetve a tág családi kör, a barátok és ismerősök vidám hangulata szokott jellemezni, ebben az évben jóval szerényebbek lesznek. „Nem a kijárási tilalom miatt, nem a rendeletekbe foglalt intézkedések miatt, nem a határ menti területek és a vendéglátók ellenőrzése miatt, de még a szankciók miatt sem. Hanem azért, mert fontosak számunkra a hozzátartozóink, illetve azok a közösségek, amelyekben szívesen töltjük a szabadidőnket” – közölte.

Az embereket arra figyelmeztette, hogy tartsák tiszteletben a meglévő szabályokat, és ok nélkül ne éljenek a kivételekkel. „Mérlegeljük minden egyes utunkat. Bármiféle túlzás nélkül tegyük fel a kérdést: létfontosságú dologról van szó?” – mondta. Megjegyezte: az embereknek nem lenne szabad elhagyniuk az otthonukat, és olyanokkal találkozniuk, akik kívül esnek a kialakított kis csoportjukon. „Kerüljük el azokat a helyeket, ahol több ember van együtt. Tudatosan kerüljük a rosszul szellőztetett helyiségeket, illetve azokat az embereket, akiken nincs szájmaszk vagy nem tartják be a szükséges távolságot egymás között. Minden tevékenységünket irányítsuk az online térbe, a találkozóinkat pedig telefonon vagy videobeszélgetések formájában intézzük” – mondta Mikas. Hozzátette: a templomba járás helyett válasszuk a rádió- vagy tévéadást. Életekről van szó – zárta.

  • tasr, fotó: pixabay.com