Szombaton érkeznek meg Szlovákiába az első COVID-19 elleni oltások

A Pfizer társaság első két hűtőládája, benne 9750 új koronavírus elleni oltással szombaton (december 26.) érkezik meg Szlovákiába az Európai Bizottsággal közösen kidolgozott elosztási tervvel összhangban. Erről Miroslav Lednár tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden.

„Megerősíthetem, hogy miután az Európai Bizottság megadta a Pfizer és a BioNTech társaságoknak a feltételes forgalomba hozatali engedélyt, megkezdődhet az első oltások leszállítása az EU tagállamaiba” – tette hozzá.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) közleménye szerint a felnőtteknek és 16 év feletti fiataloknak ajánlott oltás megfelel minden, az Európai Unió területén érvényes biztonsági, hatékonysági és minőségi követelménynek.

A  ŠÚKL szerint klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a COVID-19 betegség tünetekkel járó eseteinek számát a vakcina 95 százalékkal csökkenti. Az oltás hatékonynak bizonyult azok esetében is, akiknél nagyobb a betegség súlyos lefolyásának kockázata, beleértve az asztmásokat, a krónikus tüdőbetegeket, a cukorbetegeket, illetve a magas vérnyomással küzdő és a túlsúlyos pácienseket is. A vakcina hatékonyságát a nem, a rassz vagy az etnikai hovatartozás nem befolyásolja.

A Pfizer és a BioNTech konzorcium vakcináját a vállba szúrják be két adagban. A második adag 21 nap után szúrható be. A ŠÚKL szerint a védőoltás mellékhatásai enyhék és rövid ideig tartanak. Példaként a szúrás helyén érzett fájdalmat és vörös foltot, a fáradtságot, a fejfájást, az izom- és ízületi fájdalmakat, valamint a hidegrázást és a lázat említik.

  • tasr, kép: pixabay.com