M. Klus kilátásba helyezte, hogy a jövőben csak tanúsítvánnyal lehet majd utazni

A jövőben előreláthatólag egy ún. COVID tanúsítvánnyal lehet majd átlépni az államhatárokat. Ez egy mobilban tárolt QR kód lenne, amely a negatív teszteredményt tanúsítaná, vagy azt, hogy az adott személy már átesett a COVID-19 betegségen, vagy pedig megkapta a védőoltást. Kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott védőoltásokat (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) ismernék el. Erről Martin Klus külügyi államtitkár tájékoztatott a szerdai kormányülés alatt.
      

A QR kódot a határokon szkennelnék be, ezt követően egy fényszignál jelezné, hogy az adott személy beléphet-e az adott országba, vagy sem. Klus szerint ez a módszer elősegítené a bürokráciamentes szabad mozgást, legalább az Európai Unión belül, de feltehetőleg globálisan is. A tanúsítványhoz tartozna egy biometrikus fénykép is, hogy ne lehessen visszaélni az eszközzel.

Az államtitkár szerint bizonyos légitársaságok már jelezték, hogy automatikusan elfogadnák az ilyen tanúsítványokat. Azok, akiknek nincs okostelefonjuk, papíron kapnák meg a QR kódot.

Klus kilátásba helyezte, hogy a napokban, legrosszabb esetben néhány héten belül megszületik a műszaki megoldás, amely lehetővé teszi a COVID tanúsítvány bevezetését. Probléma lehet viszont a személyes adatok védelme.

Az államtitkár szerint a COVID tanúsítvány a csütörtöki (január 21.) csúcstalálkozón is téma lesz. Hozzátette: Görögország kiváló lehetőséget lát ebben az eszközben, amellyel megmenthető lenne a nyári turistaszezon.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com