Február 1-jétől sem nyitnak ki az iskolák, folytatódik a távoktatás

Február 1-jétől sem nyitnak ki az iskolák, folytatódik a távoktatás

Nem nyitnak ki az iskolák február 1-jén, folytatódik a távoktatás – tájékoztatott Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a járványügyi szakértők ülése után. A miniszter közölte, a szakemberek nem javasolják, hogy februártól enyhítsék az intézkedéseket.

Az alap- és a középiskolások továbbra is otthon tanulnak, óvodába és napközibe pedig csak a stratégiai ágazatokban dolgozó szülők gyerekei járhatnak, valamint azoké a szülőké, akik nem tudnak otthonról dolgozni. „Ezúton kérem az iskolaigazgatókat és a fenntartókat, ha eddig nem tették meg, tegyék ezt lehetővé az érintett szülők számára” – mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

Krajčí rámutatott, hogy rossz a helyzet, a kórházi ápolásra szoruló betegek száma nem csökken. „Az intézkedések enyhítése a jelenlegi helyzetben felelőtlenség lenne” – mondta Krajčí.

Gröhling úgy gondolja, február 8-tól kinyithatnak az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatai. Az oktatási miniszter elmondta, nem tervezik, hogy törlik a tanévet, egyetlen évfolyamot sem kell megismételni.

Egyelőre a tavaszi szünet eltörlésén sem gondolkodnak. Gröhling azt mondta, a nyári iskolák mintájára tavaszi iskolák indulhatnak. Az oktatási tárca vezetőjének tájékoztatása szerint az a cél, hogy a tanulókkal átvegyék a tananyagot, és pótolják a hiányosságokat. Az iskolák ezzel kapcsolatos költségeit megtérítik. „Ha a tavaszi iskolák szervezése mellett döntenek az iskolák, egyeztetés után megtérítjük a költségeiket. Ez tavaly ősszel is így volt, az öt plusz egy fős csoportokban szervezett oktatás szervezésekor” – mondta Gröhling.

Az oktatásügyi miniszter elmondta, az Állami Pedagógiai Intézet tanfolyamok megszervezését tervezi a tananyag bepótlására. Az ilyen tanfolyamok megszervezését az alapiskolák kezdeményezhetik márciustól, ezek költségeit is megtérítik.

Az oktatási minisztérium a jövő héten tenné közzé az útmutatót az iskolák kinyitásához. „Ez február 8-tól működne, hogy felkészülhessünk a további intézkedések meghozatalára” – mondta Gröhling. A jövő héten zárná le a tárca a gargarizálós tesztek beszerzésének kérdését is.

A pedagógusok oltásáról is tárgyal az oktatási és az egészségügyi miniszter. „Az egészségügyi tárca eleget tett a kérésünknek, a pedagógusok a hetedik fázisban kapják meg a védőoltást. Ha megvizsgáljuk az előző fázisokat, láthatjuk, hogy oda azokat sorolták, akiknek valóban szükségük van az oltásra” – zárta Gröhling.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet