Ma kezdődik a népszámlálás – fontos, hogy vállaljuk nemzetiségünket, anyanyelvünket

Ma kezdődik a népszámlálás – fontos, hogy vállaljuk nemzetiségünket, anyanyelvünket

Ma kezdődik a szlovákiai népszámlálás, mely első alkalommal zajlik teljesen elektronikus formában. A polgárok maguk töltik ki a scitanie.sk honlapon található kérdőívet. Az önszámlálás mától, február 15-től március 31-ig tart, asszisztens segítségét az ezt követő időszakban, áprilistól október végéig lehet igénybe venni – tájékoztatott a SZK Staisztikai Hivatala. Az országos adatgyűjtés első szakasza, a házak és lakások összeírása 2020. június 1. és 2021. február 12. között zajlott, ezt a települések a statisztikai hivatallal együttműködve végezték.

A lakosok a scitanie.sk weboldalon találják az elektronikus nyomtatványt, vagy a mobil applikációt is letölthetik. Az adatszolgáltatás a világjárvány szempontjából is teljesen biztonságos, mivel otthonról történik, senki nem jön hozzánk, aki jelenlétével veszélyeztetné az egészségünket, nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Jasmína Stauder, a 2021-es népszámlálás szóvivője. Abban az esetben, ha valakinek tanácsra lenne szüksége, a  02 20 92 49 19-es telefonszámon vagy a statisztikai hivatal népszámlálással kapcsolatos oldalán, a leggyakoribb kérdéseknél tájékozódhat.

A népszámlálás kötelező, aki elmulasztja, bírságra is számíthat

A népszámlálási kérdőív kitöltése a törvény szerint minden szlovákiai lakos számára kötelező, legyen szó állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező személyről. A kiskorúak, gyermekek adatait a szülő, illetve a törvényes képviselő kötelessége megadni. A számlálási kötelesség elmulasztása miatt a törvény szankciókat is előír, a község ebben az esetben 25-től 250 euróig terjedő büntetést szabhat ki. “A célunk azonban nem a lakosok bírságolása, hanem az, hogy felszólítsuk őket a számlálásra. Azt, hogy valaki nem vett részt, más források alapján fogjuk kiértékelni,” tette hozzá a szóvivő.

Amennyiben valaki nem képes vagy nem tudja megoldani egyedül vagy családtagjai segítségével az önszámlálást, igénybe veheti az asszisztált számlálást. Ez történhet úgy, hogy meglátogatja a település által létrehozott kapcsolattartó helyet, ahol az asszisztens kitölti a nyomtatványt, vagy telefonon kérhet mobil asszisztenst, aki házhoz jön. “Ha a lakos nem tudja elvégezni az önszámlálást, nem szegi meg a törvényt, amíg további útmutatásra vár,” mondta el Stauder.

14 kérdésre felelünk, az adatok szilveszter éjfélre vonatkoznak

Az elektronikus népszámlálási nyomtatvány kitöltésénél 14 kérdésre felelnek az emberek, melyek a lakhellyel, családdal, végzettséggel, munkahellyel, nemzetiséggel és vallással kapcsolatosak. Megmaradt az utóbbi hetekben vitákat kiváltott második nemzetiségre vonatkozó kérdés is. A lakosok által szolgáltatott minden adatnak egy adott időpontra kell vonatkoznia, a 2020. december 31-én éjfélkor (2021. január 1-jére virradó) fennálló állapotot kell tükröznie. A nyomtatványok és magyarázatok szlovákul és a nemzetiségek nyelvén is elérhetők (magyar, roma, ukrán, ruszin nyelven), valamint németül, angolul és franciául is. A kialakításnál a vakok és gyengénlátók igényeit is figyelembe vették, jegyezte meg a szóvivő.

A SZK Statisztikai Hivatala szeretné, ha az első alapvető eredmények már a népszámlálás évében rendelkezésére állnának, ez azonban függ a járványügyi helyzettől. A további adatok 2022-ben érhetők majd el, a teljes eredmény feldolgozása és publikálása nemzeti és nemzetközi szinten pedig leghamarabb 2024 elejéig várható.

Vállaljuk magyar nemzetiségünket és anyanyelvünket!

A tízévente tartott népszámlálás a nemzetiségek számára kiemelt jelentőséggel bír. Az utóbbi összeírások során bebizonyosodott, hogy Szlovákiában drasztikusan csökkent a magyarok számaránya. Ennek oka többek között az alacsony születési arány, a külföldre költözés és az asszimiláció is. Most itt a lehetőség, hogy a kérdőívben a magyar nemzetiséget és a magyar nyelvet sajátunknak valljuk! A népszámlálás eredményein valóban sok múlik: kultúránk, oktatásügyünk fenntartása, támogatása, fejlődése, nyelvi jogaink biztosítása. “Azokon a településeken, ahol a magyarok aránya 2021-ben eléri a 15%-ot, a hivatalok is kötelesek lesznek használni a magyar nyelvet.” – hívja fel a figyelmet a népszámlálással kapcsolatos magyar nyelvű honlap, melyen további információkat találunk.

  • rozsnyovidek/tasr, kép: nepszamlalas.sk


Hagyj üzenetet