Kassa megyében csökken az érdeklődés a magyar tannyelvű középiskolák iránt

Kassa megyében csökken az érdeklődés a magyar tannyelvű középiskolák iránt

Csökken a diákok érdeklődése a magyar tannyelvű középiskolák iránt Kassa megyében – derül ki az előző két tanév felvételi eredményeinek elemzéséből. Anna Terezková, Kassa megye elnökének szóvivője csütörtökön a TASR hírügynökségnek azt mondta, lesz hely mindenki számára, aki az anyanyelvén szeretne továbbtanulni.

A Magyar Fórum arról panaszkodik, hogy kevés a hely a Kassa megyei magyar tannyelvű középiskolák első évfolyamaiban. A párt szerint az aktuális adatok alapján 64-gyel kevesebb férőhely van az iskolákban, mint ahány diák érdeklődik irántuk – számolt be ma a TASR hírügynökség.

A megyei hivatal erre úgy reagált, hogy az ezzel kapcsolatos valós adatok csak április 8., azaz a jelentkezési határidő után lesznek ismertek. „Ha a magyar tannyelvű középiskolák iránti érdeklődés nagyobb lesz, a kérdéssel április 8. után foglalkozik a megyei önkormányzat, akkor, amikor már végleges lesz a jelentkezők száma. A megyei önkormányzat az alkotmánnyal összhangban mindenki számára lehetővé teszi az anyanyelvi képzést” – mondta Terezková.

Ebben a tanévben tíz magyar tannyelvű középiskola működik Kassa megyében. A közlemény szerint a felvehető diákok létszámát a munkaerőpiac igényei és a képzés iránti érdeklődés alapján határozza meg a megye.

„A korábbi tanévekre, konkrétan a 2019/2020-asra és a 2020/2021-esre vonatkozó elemzések azt mutatják, hogy csökken az érdeklődés a magyar nyelvű képzés iránt a nemzetiségek által lakott területeken. Ebben a tanévben két középiskola is kérte, hogy egyes szakokon már ne magyar, hanem szlovák nyelven oktathassanak” – tette hozzá Terezková.

A magyar tannyelvű középiskolák első évfolyamaiba felvehető diákok létszámáról tárgyalt szerdán (március 10.) Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke és Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke. Simon tájékoztatása szerint abban állapodtak meg, hogy április 9-én újra tárgyalóasztalhoz ülnek. „A megyeelnök biztosított róla, hogy mindenki, aki akar, az anyanyelvén tanulhat. Örömmel tölt el bennünket a megyeelnök magyar kisebbséghez való hozzáállása” – mondta Simon.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet