Legkésőbb e hét végén működésbe lép az “elektronikus váróterem” alkalmazás

Legkésőbb e hét végén működésbe lép az “elektronikus váróterem” alkalmazás

A lakosoknak nem kell többé “versenyezniük” a szabad oltási időpontokért. Legkésőbb e hét végén működésbe lép az új alkalmazás, amely egyfajta elektronikus váróteremként fog funkcionálni. Az új kérdőív hétfőtől lesz elérhető. Jelenleg csaknem az összes oltási időpont foglalt. Erről Róbert Suja, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) igazgatója tájékoztatott hétfőn.

Suja elmondása szerint nem lenne értelme korábban elindítani az alkalmazást, mivel jelenleg nincs szabad oltási időpont. „Az így nyert néhány napot inkább a végső tesztelésre használjuk ki. Folynak a stressztesztek annak kiderítésére, hogy az alkalmazás képes-e megbirkózni az érdeklődők áradatával” – tette hozzá az igazgató.

Az elektronikus váróteremmel akarják elejét venni az előzködésnek, és annak, hogy harcolni kelljen az oltási időpontokért. Az új kérdőív egyelőre négy, az egészségügyi minisztérium rendelete által meghatározott csoport számára lesz elérhető, többek között a 60 évnél idősebbek és az egészségügyi dolgozók számára. „A regisztrációt követően, legkésőbb két nappal a védőoltás beadása előtt értesíteni kell az érdeklődőt az oltás időpontjáról. Az időpontok a jelenleg is érvényes kritériumok alapján lesznek kiosztva” – közölte Ján Hargaš, a beruházásokért, régiófejlesztésért és digitalizálásért felelős minisztérium tanácsadója. Hozzátette: az az elvárás, hogy a rendszer óránként 750 000 regisztrációval is képes legyen megbirkózni.

Az elektronikus váróterembe való bejelentkezés több lépésből áll. Az oltásra jogosult érdeklődő először kiválasztja a megfelelő kategóriát. Ezután kitölti a személyes adatait (név, személyi szám, cím, telefonszám). Végül kiválaszthatja azt is, hol szeretné beoltatni magát. Nem kell feltétlenül az állandó lakhelyét megadni. Több helyszínt is választhat. Hargaš szerint így elkerülhető, hogy az embereknek utazniuk kelljen az oltás miatt. Ezt követően az alkalmazásban megjelennek a szabad oltási helyek. Ha nincsenek ilyenek, az érdeklődő várólistára kerül. A rendszer minden regisztráció után generál majd egy PIN kódot, amelyet a jelentkező SMS-ben vagy e-mailben fog megkapni – számolt be a TASR.

A várólistára került jelentkező a regisztráció után is módosíthatja az adatait, vagy vissza is vonhatja a regisztrációt. „A kiválasztott oltóközpont pedig elhalaszthatja az oltást, ha a jelentkező nem tud eljönni, például mert megbetegedett. A központnak ezt legalább 24 órával előre jelezni kell” – közölte Barbora Mareková, az NCZI termékmenedzsere.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet