Hétfőtől nyithatnak a piacok és a szervizek

Hétfőtől nyithatnak a piacok és a szervizek

A közegészségügyi hivatal (ÚVZ) hétfőtől (március 22.) engedélyezi a szabadtéri és félig zárt piacok működését, ahol palántákat, vágott virágot, élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt lehet árulni. Működésüket a kiskereskedelmi egységekre és szolgáltatásokra vonatkozó rendelet szabályozza.

„A standokat legalább két méterre kell elhelyezni egymástól, és meg kell oldani, hogy a vásárlók egy irányban haladjanak végig a nyitott vagy félig zárt piacon, szabályozni kell a belépést és a kilépést” – közölte Daša Račková, az ÚVZ szóvivője.

A rendelet pontosítja, hogy az elvitelre ételt kínáló éttermekre vonatkozó kivétel a nem mozdítható ételárus létesítményekre is vonatkozik. A bankokon, biztosítókon és lízingtársaságokon kívül hétfőtől működhetnek az egyéb pénzügyi szolgáltatás nyújtók is, továbbá kinyithatnak az elektronikai szervizek és az egyéb berendezések javítását és szervizelését végző helyek – adta hírül a TASR.

A rendelet pontosítja, hogy a súlyos egészségkárosodással élőkre és kísérőjükre nem vonatkozik a kétméteres távolságtartás. „A kísérő személy az idősek számára kijelölt 9 és 11 óra között maga is bevásárolhat az egészségkárosodott személy számára, de ehhez fel kell mutatnia a megfelelő igazolványt” – foglalta össze Račková.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet