Tornagyakorlatokat bemutató videó segít a Covidból felépült betegeknek

Tornagyakorlatokat bemutató videó segít a Covidból felépült betegeknek

A COVID-19-ből felépült emberek rehabilitációját segíti a besztercebányai Roosevelt kórház által készített oktatóvideó – tájékoztatott pénteken Ružena Maťašeje, a kórház szóvivője.
„A COVID-19-en átesett betegek gyakran küzdenek a betegség utóhatásaival. Gyakran hosszú ideig tartó rehabilitáció szükséges ahhoz, hogy visszanyerjék az egészségüket. Szakértőink oktatóvideót készítettek, amelyben rehabilitációs gyakorlatokat mutatnak be” – mondta Ružena Maťašeje.
Martina Flašková, a balneológiai és orvosi rehabilitációs osztály főorvosa elmagyarázta, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a pácienseknek a betegség leküzdése után, és hogyan lehet életmód-változtatással, fizioterápiás gyakorlatokkal gyorsabban felépülni. Gyógytornász mutat be olyan gyakorlatokat is, amelyek célja a légzéstechnika javítása, a légzőizmok ellazítása és az általános erőnlét javítása – tájékoztatott a TASR.

 

Fontos az immunrendszer erősítése – vitaminok, mozgás, alvás, gyógytorna

A koronavírus okozta betegség legyőzése után néhány hétig, hónapig az emberek 40-60 százaléka érez fáradtságot, kimerültséget, fejfájást, emésztési problémákat, hőemelkedést, izületi- és izomfájdalmat. Többeket továbbra is kínoz a tartós köhögés, nehéz légzés, kéz zsibbadás, a szaglás és ízlelés elvesztése. Nem ritkák a lelki problémák sem, a hangulatváltozás, depresszió, alvászavar, emlékezetkiesés, valamint az összpontosítással is lehetnek gondok. A posztcovid szindrómában szenvedők számára fontos az immunrendszerük megerősítése. Ennek érdekében ajánlott a magas dózisú C- és D-vitamin szedése, továbbá cink, szelén és magnézium fogyasztása. Fontos a mozgás (séta, szobabicikli), az elegendő mennyiségű minőségi alvás és a gyógytorna – javasolják közösségi oldalukon a besztercebányai kórház szakemberei.
– rozsnyovidek/tasr, illusztrációs kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet