A jövő héten nyithatnak a teraszok és a fitnesztermek

A jövő héten nyithatnak a teraszok és a fitnesztermek

A jövő héten kinyithatnak az éttermek teraszai, valamint a fitnesztermek. Erről szerdán döntött a kormány, a működést szabályozó rendeletet a SZK Közegészségügyi Hivatalának kell kidolgoznia – közölte Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök, és felszólította az embereket, hogy továbbra is tartsák be a járványügyi intézkedéseket.
      

Ján Mikas országos tiszti főorvos hangsúlyozta, a fitnesztermekben legfeljebb hat személy lehet egyszerre, az előírás értelmében 15 négyzetméterenként egy ember tartózkodhat bent. Az éttermek teraszán egymástól két méterre kell lenniük az asztaloknak, „ha ezek a kerthelyiségek félig fedettek, legalább két oldalnak nyitottnak kell lennie” – mondta.

„Fontos mérföldkőhöz értünk” – szögezte le Heger. Figyelmeztetett azonban, hogy óvatosnak kell lenni, mivel a koronavírus elsősorban akkor kezd terjedni, ha nem hordjuk az arcmaszkot vagy a reszpirátort, ami jellemző például az éttermekben és a fitneszközpontokban. Emlékeztetett arra, hogy még nem nyertük meg a harcot a világjárvány ellen. „Akkor leszünk a legsikeresebbek, ha együtt küzdünk” – tette hozzá.

Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom elnöke úgy véli, Szlovákia már látja a fényt az alagút végén, de továbbra is ébernek és óvatosnak kell lenni. „Az elhamarkodott, átgondolatlan enyhítés megbosszulhatja magát, amit a németországi példa is mutat” – mondta Kollár. Kijelentette, értékeli, hogy a koalíció egyetért az új feltételek meghatározása terén. „Az intézkedések megfogalmazása egyben teszt is a koalíció számára, hogy lássuk, hogyan tudunk megegyezésre jutni” – tette hozzá Richard Sulík, az SaS elnöke.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke hangsúlyozta, hogy a kormány meghallgatta a szakértők véleményét. „Ők kértek bennünket arra, hogy legyünk megfontoltak az intézkedések enyhítésénél, nehogy újra be kelljen vezetni a korlátozásokat” – hangsúlyozta. A helyzet javulása szerinte teret ad a tesztelési stratégia újragondolására is. Remišová azt mondta, meggyőződése, hogy a további lazítások és nyitások nemcsak az érvényben lévő intézkedések betartásától, hanem a beoltottak arányának növekedésétől is függenek.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet