Csütörtöktől már a 16 évnél idősebbek is kérhetik a védőoltást

Csütörtöktől már a 16 évnél idősebbek is kérhetik a védőoltást

Csütörtöktől (április 29.) már a 16 évnél idősebb lakosok is kérhetik a COVID-19 elleni védőoltást – jelentette be kedden Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt) a Markíza televízió Na telo plus című műsorában.

A miniszter tájékoztatása szerint egyelőre nem lehet választani a vakcinák közül, a jelenlegi ellátás mellett ez kontraproduktív lenne. A 70 év felettiek kísérője nem csak akkor kapja meg az oltást, ha a kísérő az idős ember rokona – tájékoztatott a TASR.

Lengvarský elmondta, május végéig megközelítőleg egymillió adag Pfizer/BioNTech vakcina érkezik Szlovákiába, és ha az oltási kampány jól halad, június végére mindenki, aki kéri, legalább az első oltást megkaphatja.

Az egészségügyi tárca vezetőjének tájékoztatása szerint a gyülekezési korlátozást egy hét múlva felülvizsgálhatják, de szerinte még legalább két-három hétig érvényben marad a rendelkezés. A miniszter szerint tekintettel a világjárványra és a kórházakban uralkodó „nem teljesen stabil” helyzetre, továbbra is szükség van arra, hogy érvényben maradjon a veszélyhelyzet.

Elmondta, hogy az országos tesztelés kérdését június végéig meg kell oldani, mivel akkor több mobil tesztelőpont szerződése lejár. A miniszter arra számít, hogy a nyári szezon után megérkezik az új típusú koronavírus-járvány harmadik hulláma, és vele együtt az új vírusmutációk. A szennyvizet is ellenőrizni akarja, és csak a járványgócokban tesztelni. A tárcavezető azt mondta, reméli, sikerül nyomon követni a fertőzöttek kontaktusait.

Lengvarský feltételezi, hogy minisztersége ideje alatt foglalkozhat a pozsonyi Rázsochy kórház kérdésével is. Jelezte, hogy a kórházakat reprofilizálják, és optimalizálják a működésüket. Azt nem gondolja, hogy a jelenlegi kormányzati ciklusban bevezetnék, hogy csak egy egészségbiztosító működjön.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet