Hétfőtől változnak a szabályok a piros és a rózsaszín járásokban – már nem kell negatív teszt

Hétfőtől változnak a szabályok a piros és a rózsaszín járásokban – már nem kell negatív teszt

Hétfőtől (május 3.) változnak a szabályok a piros és rózsaszín besorolású (1. és 2. figyelmeztetési szint) járásokban. Már nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre az egyes létesítmények felkereséséhez – tájékoztatta a TASR-t Daša Račková, a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) szóvivője. Az egyetlen kivétel egyes főiskolai szakokra vonatkozik, azok hallgatói belépéskor kötelesek lesznek negatív tesztet vagy a rájuk vonatkozó egyéb kivételről szóló igazolást felmutatni, de csak este 9 és éjjel 1 óra között.

A rózsaszín és piros járásokban szintén csak este 9 és éjjel 1 óra között kell felmutatni negatív tesztet a munkahelyre való belépéshez. Ebben az időszakban ugyanis érvényben van a kijárási korlátozás.

„Ez azt jelenti, hogy a rózsaszín járásokban csak este 9 és éjjel 1 óra között kell igazolni magunkat 21 napnál nem régebbi negatív teszttel, piros járásban pedig 14 napnál nem régebbi negatív teszttel, illetve az egyéb kivételekre vonatkozó igazolás felmutatásával” – tette hozzá Račková.

Azt is elmondta, a közegészségügyi hivatal rendelete nem vonatkozik a tanulók iskolalátogatási igazolására a szülő vagy a gyerek törvényes képviselőjének részéről. „Csakis az egyes létesítményekbe való belépést szabályozza, beleértve az iskolákat is. A rendelet szerint a bordó járásokban továbbra is szükség van 7 napnál nem régebbi negatív tesztre a létesítményekbe való belépéshez. A rózsaszín és piros járásokban nem kell teszt a belépéshez” – mondta.

A bordó járásokban nem változnak a munkába járással és az intézményekbe való belépéssel kapcsolatos szabályok, az eddigi előírások érvényesek, a belépéshez 7 napnál nem régebbi tesztre vagy egyéb igazolásra van szükség (oltás, a koronavírus-fertőzésen való átesés stb.).

Teszt nélkül mehetnek óvodába a gyerekek, az alapiskolások, a középiskolások, a speciális iskolák diákjai, a nyelviskolák diákjai, és a főiskolára, egyetemre felvételizők.

A rózsaszín és piros járásokban napközben (este 9-ig) nem lesz szükség negatív teszt felmutatására, mivel ezekben a járásokban ebben az időszakban nem lesz érvényben kijárási korlátozás.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet