Népszámlálás: Eddig 106 443 lakos vette igénybe asszisztens segítségét

Népszámlálás: Eddig 106 443 lakos vette igénybe asszisztens segítségét

Az asszisztált népszámlálás második hetében 67 093 személy töltötte ki a népszámlálási kérdőívet. Eddig összesen 106 443 lakos vette igénybe asszisztens segítségét. A megszámlált lakosok száma 4 950 450-re nőtt. Erről a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala tájékoztatott hétfőn.

Jasmína Stauder, a statisztikai hivatal népszámlálásért felelős szóvivője elmondta: az asszisztált népszámlálás dinamikája megyénként jelentős eltéréseket mutat. Az előzetes feltételezéseknek megfelelően a legtöbben eddig Eperjes és Kassa megyében éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen itt élnek a legnagyobb számban a digitális világtól elzárt csoportok – idősek, marginalizálódott roma közösségek – tagjai. Az első héttel összehasonlítva az elmúlt héten többen töltötték ki a népszámlálási ívet Besztercebánya és Nyitra megyében is. A többi megye – főleg Pozsony megye – lakosai inkább az online népszámlálásba kapcsolódtak be.

Május 17-én összesen 3162 kapcsolattartó pont működik az országban. Összesen 3786 helyhez kötött és 5019 “mobil” asszisztens segít a lakosoknak kitölteni az íveket. A kapcsolattartó pontok listája és a címek a város- vagy községházán, illetve a www.scitanie.sk weboldalon lelhetők fel. Az asszisztált népszámlálás központi telefonszáma: 02/20924919.

Az asszisztált népszámlálásra május 3. és június 13. között kerül sor Szlovákiában. Azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik bármilyen oknál fogva nem tudták maguk kitölteni az elektronikus népszámlálási ívet. Főleg az internet-hozzáféréssel nem rendelkező lakosokról van szó. Az elektronikus népszámláláson a lakosság 86 százaléka, összesen 4 844 007 fő vett részt. A népszámlálást a házak és lakások összeírása előzte meg, amely 2020. június 1-től 2021. február 12-ig tartott.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet