Természetvédelmi erdő- és gyepkezelések az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság új erdészeti eszközöket szerzett be uniós projektje keretében (KEHOP-4.1.0-15-2016-00051), amely a védett természeti területek kezeléséhez szükséges eszközpark fejlesztését célozza. A projekt még 2016-ban indult összesen 363 millió forinttal a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A fejlesztésnek köszönhetően az Aggteleki Tájegységben hatékonyabbá válik az erdőket és gyepeket érintő kezelési tevékenység – tájékoztatott a nemzeti park vezetése. 

A projekt keretében vásárolt gépek – teherautó, erdészeti kivitelű erőgép, szárzúzó, pótkocsik és egyéb eszközök – segítségéveeszközpl az Igazgatóság munkatársai 1.426 hektár erdő- és 1.685 hektár gyepterületen kezdik meg a munkát. A természetvédelmi területkezelés célja, hogy megőrizzék az élőhelyeket, elősegítsék az eredeti, őshonos növényfajok visszatelepülését és kiszorítsák a nem őshonos fajokat.

Az elmúlt évtizedekben egyre több problémát okoz a nemzeti park egyes értékes élőhelyein a nem őshonos, intenzíven terjedő fafajok agresszív térhódítása, a tisztások beerdősülése, az állományszerkezeti változatosság degradálódása, a korábban nem a természetvédelmi rendeltetésnek megfelelő erdőművelési eljárások alkalmazásának következményei, továbbá az éghajlatváltozás (melegedés, vízellátás csökkenése) és az abból továbbgyűrűző kedvezőtlen folyamatok láncolatának hatása. Ezek a folyamatok a biológiai sokféleség csökkenéséhez, valamint a természetes élőhelyek és fajok életterének visszaszorulásához vezethetnek.

Az Igazgatóság munkatársai a nem őshonos fafajjal fertőzött erdőrészletekből kitermelik a nemkívánatos egyedeket, és helyükre őshonos fajokból álló, a terület természetes állapotára jellemző élőhelyeket alakítanak ki. Az őshonos fajokból álló életközösségek létrehozása mellett a beerdősülő tisztásokon segítenek visszaállítani a valós művelési ágnak (gyep, legelő) megfelelő, eredeti állapotot. Emellett a védett gyepterületeken az idegenhonos inváziós növényfajok (elsősorban a kanadai és a magas aranyvessző, a japánkeserűfű) vegyszeres visszaszorítása és mechanikai gyengítése is zajlik – számoltak az ANPI munkatársai.

Az új erdészeti eszközparkot Bódvaszilason, 2021. május 18-án mutatták be az érdeklődők számára, melyet a kezeléseket bemutató szakmai előadás egészítette ki.

  • forrás, fotó: ANPI

Related Posts

A martonyi és a gombaszögi pálos kolostorok az Interreg Program támogatásával épülhetnek tovább
A Baradla-barlangban megkezdődött a nyári szezon
A gombaszögi Andrássy-kúria megmenekült az enyészettől – múzeum létesül benne