Az AstraZeneca második adagjára kapott időpontot nem lehet törölni

Az AstraZeneca második adagjára kapott időpontot nem lehet törölni

Az AstraZeneca védőoltás második adagjára kapott időpontot nem lehet törölni. Ha valaki nem megy el az oltásra, rövid időn belül másik időpontot kap. Erre az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) hívta fel a figyelmet a közösségi hálón – tájékoztatott ma a TASR hírügynökség.

“Abban az esetben, ha valakinek betegség miatt vagy más, súlyos okból kifolyólag nem felel meg a második adag beadásának időpontja, nem kell törölnie a regisztrációját, és nem is kell halasztania” – áll az NCZI közleményében, melyben kiemelik: Szlovákiában pillanatnyilag nem kombinálják a különböző védőoltásokat.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az AstraZeneca második adagját nem szabad beadni azoknak, akiknél az első dózis beszúrása után alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrög alakult ki. A ŠÚKL azt javasolja az egészségügyi dolgozóknak, hogy az oltást követő három hétben fordítsanak kiemelt figyelmet a vérrögképződésre azon páciensek esetében, akiknek alacsony a vérlemezkeszámuk. Alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrögképződés esetén speciális kezelést kell biztosítani. A ŠÚKL hangsúlyozza, hogy ilyen esetek ritkán fordulnak elő.

Vérrög jelenlétére utalhat a légszomj, a mellkasi fájdalom, a lábduzzadás, végtagfájdalom, a tartós hasi fájdalom, a gombostűfejnyi, apró vérfoltok megjelenése a bőr alatt (nem a szúrás helyén), illetve az olyan neurológiai tünetek, mint a tartós, intenzív fejfájás, a homályos látás, a zavartság vagy roham. Amennyiben az oltás beadása utáni három hétben jelentkeznek ezek a tünetek, azonnal orvoshoz kell fordulni.

“Az Európai Gyógyszerügynökség és a nemzeti gyógyszerügynökségek folyamatosan ellenőrzik a Vaxzevria vakcina (az AstraZeneca társaság védőoltása, a TASR megjegyzése) és más vakcinák megbízhatóságát a közegészség védelme érdekében” – zárul a ŠÚKL közleménye.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet