Jóváhagyta a kormány az utazási szemafort, kéthetente frissíteni fogják

Jóváhagyta a kormány az utazási szemafort, kéthetente frissíteni fogják

Szerdán jóváhagyta a kormány az utazási szemafort. A külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint az országokat a járványügyi kockázat szempontjából zöld, piros vagy fekete kategóriába sorolták.

A zölddel jelöltek közé tartoznak az Európai Unió tagállamai, és azok az országok, ahol kedvező a járványügyi helyzet. Piros színnel jelölik a kockázatos országokat, és feketével azokat, ahová nem ajánlott az utazás. A szemafort kéthetente frissíteni fogják, bizonyos esetekben gyakrabban is. A rendelkezés május 31-én, hétfőn lép életbe.

„Az utazási szemafor célja, hogy az emberek lehetőleg biztonságosan utazhassanak külföldre, és minimalizáljuk az újabb fertőzések vagy vírusmutációk behurcolásának kockázatát” – áll az egészségügyi minisztérium közleményében.

A minisztérium közölte, a szemafor létrehozásának fő célja az volt, hogy az Európai Unió tagországait járványügyi szempontból egységes egészként kezeljék. Létrehozói tisztában vannak az ezzel járó kockázatokkal is. Ezt úgy egyenlítik ki, hogy más országokat tekintve szigorították a rendszert, ezért nincs narancssárga kockázati szint.

A zöld országból való visszatérés után 14 napra kötelező otthoni karanténba vonulni, ez a kötelezettség a negatív PCR-teszttel megszűnik. Mentesülnek a karantén alól a beoltottak, azok, akik az előző 180 napban átestek a betegségen, valamint a 18 év alatti fiatalok.

A piros besorolású országból hazatérőknek 14 napos kötelező otthoni karanténban kell maradniuk, legkorábban a nyolcadik napon végeztethetnek PCR-tesztet, és ha az eredmény negatív, nem kell tovább karanténban maradni.

A fekete színnel jelölt országból való visszatéréskor a 14 napos karantén a teszteredménytől függetlenül kötelező. A közegészségügyi hivatal rendeletben határozza meg a vörös és a fekete besorolású országokból hazatérőkre, főleg az ingázókra vonatkozó kivételeket.

Jelenleg zöld besorolású ország az Európai Unió minden tagállama, Ausztrália, Kína, Tajvan, Grönland, Izland, Izrael, Dél-Korea, Makaó, Norvégia, Új-Zéland és Szingapúr.

Piros besorolású Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Egyiptom, Grúzia, Jordánia, Kanada, Kazahsztán, Kuba, Kuvait, Malajzia, Mongólia, Oroszország, Észak-Macedónia, Szerbia, az Egyesült Államok, Tádzsikisztán, Thaiföld, Tunézia, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

A zöld és piros besorolású országok listáján nem szereplő országok fekete besorolásúak.

Az országok besorolását a közegészségügyi hivatal határozza meg a külügyi tárcával és a belügyminisztériummal együttműködve, az Egészségügyi Elemzések Intézetének ajánlásai alapján.

  • forrás: tasr


Hagyj üzenetet