Módosultak az országba beutazókra vonatkozó karanténintézkedések

Május 31-én, hétfőn 6 órától az utazási szemafor értelmében módosultak a karanténintézkedések. Ezek attól függően változnak, hogy zöld, piros vagy fekete besorolású országból érkeznek-e Szlovákiába az utazók. A közegészségügyi hivatal (ÚVZ) erre vonatkozó legfrissebb rendeletét a kormány hivatalos közlönyében tette közzé – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Račková, a hivatal szóvivője.

Ha valaki zöld besorolású országból érkezik, 14 napra otthoni karanténba kell vonulnia, amely negatív PCR- vagy antigénteszt-eredmény után megszakítható. A kötelező karantén alól mentesülnek a COVID-19 betegség ellen beoltott személyek, azok, akik az előző 180 napban átestek a betegségen, valamint a 18 év alattiak.

Aki piros besorolású országból érkezik, leghamarabb a nyolcadik napon hagyhatja el az otthoni karantént, ha a PCR-tesztje negatív eredménnyel zárul.

A fekete besorolású országból érkezőknek 14 napig karanténban kell maradniuk akkor is, ha negatív lett a teszteredményük.

      Zöld, piros, fekete országok

A zöld besorolású országok közé tartoznak azok, ahol kedvezően alakul a járványhelyzet, és magas az beoltottak aránya: az Európai Unió tagállamai, Kína, Tajvan, Grönland, Izland, Izrael, Dél-Korea, Makaó, Norvégia, Új-Zéland, Szingapúr.

Piros besorolásúak azok az országok, ahol kedvezőtlenül alakul, illetve gyorsan romlik a járványhelyzet, de nincsenek jelen veszélyes vírusvariánsok. Ide tartozik Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Egyiptom, Grúzia, Jordánia, Kanada, Kazahsztán, Kuba, Kuvait, Malajzia, Mongólia, Oroszország, Észak-Macedónia, Szerbia, az Amerikai Egyesült Államok, Tádzsikisztán, Thaiföld, Tunézia, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

Fekete besorolású az összes olyan ország, ahol közösségi szinten terjednek a veszélyes vírusmutációk, vagy ahol nem tesznek közzé megbízható adatokat. Ebbe a kategóriába tartozik minden ország, amelyik nem szerepel a zöld vagy a piros országok listáján.

Az általános szabályokat minden Szlovákiába érkezőnek be kell tartania, függetlenül attól, hogy milyen besorolású országból jön. Az országba való belépést követően azonnal regisztrálni kell a http://korona.gov.sk/ehranica weboldalon.

A regisztrációs igazolást bármikor ellenőrizhetik a hatóságok. Ha valaki repülővel érkezik Szlovákiába, mielőtt belépne az országba, ki kell töltenie a https://www.mindop.sk/covid/ oldalon található kérdőívet.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat