Népszámlálás: 5,22 millióan töltötték ki a népszámlálási íveket

Az elektronikus és az asszisztált népszámlálásba összesen 5,22 millióan kapcsolódtak be, Szlovákia becsült összlakosságának 92,7 százaléka. Erről a keddi sajtótájékoztatójukon számoltak be a Szlovák Köztársaság  Statisztikai Hivatalának képviselői.

A március végéig tartó online népszámlálás keretében 4,84 millióan töltötték ki a kérdőíveket. A május 3. és június 13. között megvalósult asszisztált népszámlálásba 376 000 lakos kapcsolódott be.

Ľudmila Ivančíková, a szlovák statisztikai hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója elmondta: a legtöbben (94,6%) Zsolna megyében, majd pedig Besztercebánya és Eperjes megyében (94-94%) töltötték ki a népszámlálási íveket. Az asszisztált népszámlálás a legeredményesebb az utóbbi két régióban, illetve Kassa megyében volt.

A legkevesebben Pozsony megyében töltötték ki az íveket (az egyedüli megye 90 % alatti eredménnyel). A fővárosban 441 000 fő kapcsolódott be a népszámlálásba – a becsült lakosság 88,4 százaléka.

A legkevesebben – 770 fő – május 9-én, a legtöbben – 16 127 fő – május 26-án töltötték ki a népszámlálási íveket. A legintenzívebb nap a szerda volt. Az asszisztált népszámlálás utolsó napján, június 13-án, vasárnap 6549 személy kapcsolódott be.

Ivančíková arról is beszélt, hogy az adatgyűjtés még nem zárult le végérvényesen. Integrált népszámlálásról lévén szó, a lakosoktól szerzett adatokat a közigazgatási forrásokból és nyilvántartásokból származó adatokkal fogják kiegészíteni. Ezt követően lesznek ismertek a végleges eredmények.

A statisztikai hivatal képviselői megerősítették, hogy az első, demográfiai, szociális és kulturális-társadalmi jellegű információkat tartalmazó elemzéseket már az év végén közzétehetik a www.scitanie.sk weboldalon.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Március 23-án lesz az államfőválasztás
Egy nemzetközi konferencia miatt május 24-től június 8-ig ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést
Élelmiszerek, lakhatási költségek, energiaárak – októberben 14,9% volt az éves infláció