Új feltételekkel léphetnek be az országba azok, akik egy dózist kaptak

Új feltételekkel léphetnek be az országba azok, akik egy dózist kaptak

Hétfőtől (július 19.) új szabályok érvényesek azokra a külföldről Szlovákiába érkező személyekre, akik még csak a COVID-19 elleni vakcina első dózisát kapták meg. Néhányan közülük a Szlovákiába érkezésük után azonnal, vagyis már az első napon abszolválhatják a PCR tesztet, és negatív eredmény esetén elhagyhatják a karantént. Az átmeneti intézkedés, amely két hétig marad érvényben, csak azokra vonatkozik, akik július 9. előttkepták meg az első dózist. Ez a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának (ÚVZ) pénteki (július 16.) rendeletéből következik, amelyet az alkotmánybíróság döntésére reagálva dolgoztak ki a hivatal munkatársai. A TASR hírügynökséget Daša Račková, az ÚVZ szóvivője tájékoztatta.

Azok esetében, akik július 9. előtt vették fel az első adagot, a karantén elhagyásához szükséges PCR teszt árát az állam téríti.Azokra, akik július 9. után oltatták be magukat, nem érvényes az átmeneti intézkedés. A szóvivő kifejtette: az ő esetükben túl rövid idő telt el, és még nem rendelkeznek a minimális ellenanyagszinttel sem. Nekik tehát kötelezően házi karanténba kell vonulniuk, és leghamarabb a karantén ötödik napján teszteltethetik le magukat. Ha a teszt eredménye negatív, véget ér számukra a vesztegzár.

A karanténkötelezettség alól mentesülnek a teljes védettséget élvező személyek, akiktől szlovák, cseh vagy angol nyelvű igazolást fognak kérni.

Az új rendelet értelmében teljes védettséggel rendelkezőnek azt a személyt ismerik el, aki már megkapta a második adag védőoltást a COVID-19 ellen, és a második dózis beadása óta eltelt legalább 14 nap, de nem több, mint 12 hónap. Ebbe a kategóriába sorolódnak azok is, akik egyadagos vakcinát kaptak, és az oltás óta eltelt legalább 21 nap, de nem több, mint 12 hónap. Teljes védettséggel rendelkezőnek fogják elismerni azokat is, akik a COVID-19 betegség leküzdése utáni 180 napon belül vették fel a védőoltás első adagját, és az első dózis beadása óta eltelt legalább 14 nap, de nem több, mint 12 hónap.

“Az új rendelet célja, hogy megelőzzük a további jelentős változásokat a határokon a fertőzőbb delta variáns terjedése miatt. Ez utóbbi már több országban is dominál. Az emberek egészségének védelme érdekében előrelátó intézkedésekre van szükség” – magyarázta Račková. Hozzátette: a gyakorlatban nem térnek vissza a 218-as számú rendelethez (az ún. háromszínű utazási szemafor), amelynek érvényességét az alkotmánybíróság megújította, mivel el akarják kerülni az esetleges “jogi vákuumot”. Az új határrezsim kidolgozásakor ugyanakkor figyelembe vették az alkotmánybíróság kifogásait.

Račková kiemelte: az ingázókra, valamint a 12 és 18 év közötti személyekre vonatkozó többi átmeneti intézkedés érvényben marad, a korábban megszabott határidőkkel (szeptember 1., illetve augusztus 9.).

  • forrás: tasr, fotó: piqsels.com


Hagyj üzenetet