Szeptember 6-tól 23 járás lesz éberségi fázisban, már a Rozsnyói is narancssárga

Szeptember 6-tól 23 járás lesz éberségi fázisban, már a Rozsnyói is narancssárga

Hétfőtől (szeptember 6.) a COVID-automata alapján 23 járás lesz az ún. éberségi fázisban. Minden más járás a megfigyelési fázisban marad. A kormány a keddi ülésén elfogadta a járások Covid-automata szerinti aktuális besorolását.

A narancssárga, ún. éberségi fázisban lesz a Báni, Bártfai, Breznóbányai, Biccsei, Alsókubini, Gölnicbányai, Illavai, Késmárki, Kassai I-IV., Kassa-vidéki, Kiszucaújhelyi, Vágújhelyi, Érsekújvári, Poprádi, Rozsnyói, Tőketerebesi, Trencséni, Turdossini, Varannói és a Garamszentkereszti járás. Az összes többi járás zöld besorolású.

A zöld járásokban az oltottak korlátozás nélkül végezhetik a legtöbb tevékenységet, azoknak viszont, akik nincsenek beoltva a COVID-19 betegség ellen, és nem is teszteltetik magukat, enyhe korlátozásokkal kell számolniuk. A védőmaszk viselése továbbra is kötelező a belső terekben, mind a zöld, mind a narancssárga járásokban.

A narancssárga besorolású járásokban szigorúbb szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre, az éttermekre, a fitnesz- és wellnessközpontokra, valamint az esküvőkre és a halotti torokra. A vendégek maximális létszáma a szervező által választott működési rendtől függ.

A tömegrendezvények szervezői és a vendéglátóipari egységek üzemeltetői újabban maguk dönthetik el, hogy kinek engedélyezik a belépést. Három üzemmód közül választhatnak: csak a teljes védettséget élvezőket engedik be, vagy azokat, akik oltva vannak, teszteltették magukat vagy átestek már a COVID-19 betegségen, illetve a harmadik lehetőség, hogy mindenkit megkülönböztetés nélkül beengednek.

  • forrás: tasr


Hagyj üzenetet