Az Európai Örökség Napok alkalmából új kiállításokkal készül a Rozsnyói Bányászati Múzeum

Az Európai Örökség Napok alkalmából új kiállításokkal készül a Rozsnyói Bányászati Múzeum

A Rozsnyói Bányászati Múzeum idén is csatlakozik az Európai Örökség Napok nemzetközi rendezvénysorozathoz. Szeptember folyamán két érdekes tárlatuk is nyílik.

Az első rendezvény a Bányászati szállítás (Banská doprava) című kiállítás megnyitója lesz 2021. szeptember 9-én 16:00 órától a főtéri Galériában (Bányászok tere 25.).

Ez a kiállítás a múzeum bányászati és kohászati gyűjteményeinek darabjai segítségével mutatja be a széles nyilvánosságnak, milyen szállítóeszközöket és módszereket használtak a gömöri bányákban – tájékoztatta portálunkat a múzeum. A tárlaton a látogatók a kiállítási tárgyak és szakszövegek mellett a gömöri bányákban készült, egyedülálló korabeli fényképeket is láthatnak, amik a munkák során használt gépek szinte minden fajtáját megörökítik. A kiállítás része egy interaktív, Gömör domborzatát ismertető 3D-s térkép, amely segítségével a látogató jobban el tudja képzelni az egykori ásványszállítás nehézségeit.

A látogatók a Galériában kommentált tárlatvezetésen is részt vehetnek, ahol a kiállítás összeállítója, Jaroslava Neubauerová kalauzolja majd őket. A kiállítás szeptember 9-től november 21-ig látogatható.

A bányászat Gömör jelentős öröksége. Örülök, hogy a hazai és külföldi látogatóknak ismét újabb okuk van a Rozsnyói Bányászati Múzeum felkeresésére. A beltéri kiállításon kívül újabb vonzerőt jelentenek a különleges fényképek és a 3D-s térkép, amik biztosan érdekelhetik az ifjabb és idősebb látogatókat is. A Bányászati Múzeumon kívül az érdeklődők 25 rendezvény közül választhatnak, amiket a megyében az idei Európai Kulturális Örökség Napok keretében szerveztek intézményeink“ – tájékoztatott Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

A Rozsnyói Bányászati Múzeumnak az Európai Örökség Napokhoz kapcsolódó második rendezvénye egy újabb kiállítás. Gabriela Görgeyová TRANS GALACTIC című tárlatának megnyitójára 2021. szeptember 21-én 16.00 órakor kerül sor a Galériában.

A kiállító, Gabriela Görgeyová képzőművész és művészeti tárgyakat oktató tanár. Több mint 20 éve tanít a rozsnyói P. J. Šafárik Gimnáziumban. A képzőművészet iránti tiszteletét és rajongását saját alkotótevékenységével, művészeti és kulturális rendezvények támogatásával, szervezésével fejezi ki. Képei az aktuális emberi kapcsolatokra és a társadalomban végbemenő folyamatokra reagálnak. Expresszivitás, hangsúlyos színesség és kísérletezés jellemzi alkotásait.

Ez a kiállítás szeptember 21-től november 14-ig tekinthető meg.

Európai Örökség Napok

A program 1985-ben indult az Európa Tanács kezdeményezésére, amelyhez az Európai Bizottság 1999-ben csatlakozott – olvasható az europa.eu weboldalon. Az Európai Örökség Napok célja Európa gazdagságának és kulturális sokszínűségének bemutatása az európai polgárok számára, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem, valamint a tolerancia erősítése Európában és Európán kívül.

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet