Csökken a karantén időtartama a pozitív személyek számára

Csökken a karantén időtartama a pozitív személyek számára

Hétfőtől (szeptember 13.) tíznaposra csökken a karantén ideje a pozitív koronavírusteszttel rendelkező személyek számára, amennyiben az előző három napban nem jelentkeztek náluk a betegség tünetei.

A karantén ideje azok számára is csökken, akik pozitív személlyel kerültek kapcsolatba. Nem lehetnek tüneteik, és az ötödik napon RT-PCR-tesztet kell végeztetniük. Ebben az esetben a karantén ideje hét napig tart a pozitív személlyel való kapcsolattól számítva. Ha valaki nem akarja magát teszteltetni, a karantén 10 nappal a pozitív személlyel való kapcsolatba kerülés után ér véget. Erről szerdán tájékoztatott Marek Eliáš, a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztályának munkatársa.

Az ÚVZ azt közölte, hogy a tíznapos karantén az első tünetek megjelenésétől számítódik. Ha nincsenek tünetek, akkor a mintavétel napjától kell ezt számítani. „Ha az utolsó három napban nem jelentkeztek a tünetek, a karantén befejezéséről az általános orvos dönt” – közölte Eliáš.

Hozzátette: abban az esetben, ha a kontaktszemélynél a betegség legalább egy tünete jelentkezik, a karantén befejezéséről szintén az általános orvos dönt. Mindenki, aki hétfőig karanténban lesz, a korábbi szabályok szerint fejezi azt be.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet