Népművészet az üzletközpontban: kézműves termékek vására Kassán

Kassa megyei kézművesek szeptember 16-án és 17-én egy népművészeti vásáron mutatják be termékeiket a széles nyilvánosságnak. A tavalyi sikeres rendezvény után idén ismét a kassai Optima üzletközpont lesz a vásár helyszíne, az érdeklődők 9:00 és 19:00 óra között válogathatnak a kézműves portékák kínálatából.

A rendezvény a Kassa Megyei Önkormányzat és a rozsnyói székhelyű Gömöri Művelődési Központ által 2019-ben alapított Kézműves Inkubátorház (Remeselnícky inkubátor – RINK) égisze alatt valósul meg – tájékoztatta portálunkat az intézmény.

„A járvány a többi ágazathoz hasonlóan a kézműveseket is sújtotta, ezért nagyon örülök, hogy ismét lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák a termékeiket és megmutassák, mennyit fejlődtek a Kézműves Inkubátorháznak köszönhetően“ nyilatkozta Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

A fából, bőrből, agyagból és fémből készült kézműves portékák, csipkedíszek és ékszerek mellett a látogatók finom házi mézből és gyümölcsökből készült termékeket is vásárolhatnak. A kézművesek be is mutatják a mesterségüket, például a korongozást, fafaragást, fémöntést, és néhányat a látogatók is kipróbálhatnak.

„A tavalyi kis kézműves vásár sikere megmutatta számunkra, hogy egy modern üzletközpontban is lehet vásári hangulatot teremteni. Bebizonyosodott, hogy az embereket érdekli a kézművesség, ráadásul tudatosítják, hogy segíteni kell a hagyományos népművészettel foglalkozóknak ezekben a nehéz időkben. Az elhúzódó járványhelyzetben a Kézműves Inkubátorház igyekszik támogatni a klienseit, a Kassa megyei kézműveseket,“ mondta el Helena Novotná, a Gömöri Művelődési Központ igazgatónője.

Amennyiben a koronavírus-járvány kedvezően alakul, ugyanitt, a kassai Optima üzletközpontban egy karácsonyi kézműves vásárt is terveznek, amire december 16-17-én kerül majd sor.

  • Prékop-I, Rozsnyó-vidék, fotó: Gömöri Művelődési Központ

Related Posts

Júniusi rendezvények a MaJel Rovás Központban
Júniusi programok a Thália Színházban
Május a kassai Thália Színházban