Az egészségügyi miniszter szerint szeptember végén akár napi 3000 új fertőzött is lehet

Szeptember végén akár napi 1500-3000 új koronavírus-fertőzött is lehet. Naponta 75-100 új beteg szorulhat majd kórházi ellátásra. Ez az egészségügyi minisztérium becsléséből derül ki, amelyről Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter tájékoztatott a csütörtöki kormányülés után. A kórházi ellátásra szorulók többségét jelenleg főleg az oltatlanok alkotják. Hétfőtől (szeptember 20.) már csak négy járás marad a megfigyelési, azaz zöld fázisban.

„A megbetegedések számának növekedése nálunk egy hét alatt nagyjából megduplázódott” – közölte a tárcavezető. Jelenleg 203 páciens szorul kórházi kezelésre, 20 beteg pedig mesterséges lélegeztetésre. Naponta 548 új eset van. A mentőszolgálat is gyakrabban jár koronavírussal fertőzött páciensekhez.

Bár hétfőtől négy járás lesz a bordó fázisban, azaz a második veszélyeztetettségi fokozatban, egyelőre nem hirdetünk veszélyhelyzetet. „Nem zárom ki, hogy a jövőben sem lesz rá szükség, de a mai utasításom szerint a négy járás regionális közegészségügyi alkalmazottai felveszik a kapcsolatot azoknak a községeknek a polgármestereivel, ahol a legrosszabb a helyzet” – közölte. Hozzátette: ezek a községek lerövidíthetik a nyitvatartást, korlátozhatják az emberek mozgását és betilthatnak egyes rendezvényeket.

A miniszter pénteken (szeptember 17.) Bártfára készül. A járás már péntektől a bordó fázisban lesz. Azt akarja kideríteni, miben járulhat hozzá a minisztérium a helyzet javításához.

Az egészségügyi minisztérium az oltási kampány erősítését tervezi, amellyel a lakosság konkrét csoportjait célozná meg. Lengvarský ezzel kapcsolatban az erős oltásellenes kampányra mutatott rá. Mint elmondta: az oltás nem halad olyan tempóval, amilyennel kellene. Körülbelül napi 1500 emberről van szó. Az 50 év felettiek közül körülbelül 780 000 ember nincs beoltva. A 70 év feletti korosztályban még 220 000 ember nem kapta meg a vakcinát. Emellett az ellenzéki politikusokat bírálta, akik szerinte szerepet játszanak abban, hogy egyesek félnek az oltástól. „Azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek el kellene gondolkozniuk magukon” – jegyezte meg a politikusokkal kapcsolatban.

  • forrás: tasr, fotó: teraz.sk

Related Posts

Az egészségügyi tárca nem tervezi a gyógyszerek patikán kívüli árusításának engedélyezését
Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Szeptember óta 165 sárgaságos megbetegedést regisztráltak Kassán és környékén