Természetvédelmi erdő- és gyepkezelések az Aggteleki Nemzeti Park területén

Természetvédelmi erdő- és gyepkezelések az Aggteleki Nemzeti Park területén

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016 novembere és 2021 szeptembere között sikeresen megvalósította „A természetvédelmi erdőkezelést és a becserjésedéssel veszélyeztetett védett gyepek rehabilitációját elősegítő infrastruktúra fejlesztése az ANPI területén” című projektjét a megítélt 363,3 millió Ft vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

A projekt célkitűzése az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő, az Aggteleki Tájegységben található erdők és gyepek természetvédelmi célú fenntartása, ezzel összefüggésben az őshonos, védett növény és állatfajok védelme – tájékoztatta portálunkat Kangúr Tibor, a projekt kommunikációért felelős munkatársa. 

Az elmúlt évtizedekben egyre több problémát okoz a nemzeti park egyes értékes élőhelyein a nem őshonos, intenzíven terjedő fafajok agresszív térhódítása, a tisztások beerdősülése, az állományszerkezeti változatosság degradálódása, továbbá az éghajlatváltozás (melegedés, vízellátás csökkenése) és az abból továbbgyűrűző kedvezőtlen folyamatok láncolatának hatása, mely folyamatok a természetes élőhelyek és fajok életterének visszaszorulásához vezethetnek – tudtuk meg a projektzáró beszámolóból.

A projekt keretében megkezdett rekonstrukciós munkák célja 1.426 ha védett, fokozottan védett és Natura 2000 erdőterületen, illetve erdei élőhelyen, valamint 1.685 ha védett gyepterületen a természetes vagy természetközeli élőhelyek megőrzése, az eredeti, őshonos növényfajok visszatelepülésének elősegítése, a nem őshonos fajok kiszorítása.

A projekt során beszereztük a szükséges speciális eszközöket és gépeket, úgymint erdészeti tehergépjármű, erdészeti kivitelű erőgép, erdészeti szárzúzó, hasító és aprítékoló gép, kötélpálya, pótkocsik, és egyéb kézi eszközök. Az Igazgatóság munkatársai megkezdték a nem őshonos fafajjal fertőzött erdőrészletekből a nemkívánatos egyedek kitermelését, és helyükön őshonos fajokból álló, a terület természetes állapotára jellemző élőhelyek kialakítását. A beerdősülő tisztásokon a valós művelési ágnak (gyep, legelő) megfelelő, eredeti állapot visszaállítása is megkezdődött.

Emellett a védett gyepterületeken az idegenhonos inváziós növényfajok (elsősorban a kanadai és a magas aranyvessző, a japánkeserűfű) vegyszeres visszaszorítása és mechanikai gyengítése történt meg. Természetesen a kitűzött célállapot csak több évig tartó következetes munkával érhető el – zárul a beszámoló.

  • forrás, fotó: ANPI


Hagyj üzenetet