Szavazással döntenek a körforgalom virágdíszítéséről a rozsnyói polgárok

Szavazással döntenek a körforgalom virágdíszítéséről a rozsnyói polgárok

A Pósch-kert sikeres felújítása és ünnepélyes megnyitása, valamint a Bányászok tere keleti és déli részén található járdák rekonstrukciója után Rozsnyó város vezetése újabb projektekbe kezdett – számolt be a Rožňavské noviny, a város lapjának szlovák nyelvű online változata.

A város szépülése és a zöldövezetről való gondoskodás az új kertépítész érkezésének is köszönhető. „Nagyon örülök, hogy sikerült meggyőznünk Krnáčová kertépítész asszonyt, hogy dolgozzon nálunk, a közterület-fenntartó vállalatnál. Munkájának eredménye már látható a városi hivatal, a Kereskedelmi-Kulturális Központ (OKC) és a járási bíróság előtt. A tervek között szerepel a körforgalom beültetése, itt azt szeretnénk, ha az emberek választanának a két felkínált verzió közül,“ nyilatkozta Michal Domik, Rozsnyó polgármestere.

 

A városközpontban található körforgalom új kinézetéről szavazással dönthetnek a rozsnyóiak. A terveket a város új kertépítésze, Andrea Krnáčová készítette. A lakosok a polgármester Facebook-oldalán, valamint a Rožňava a okolie sú spolu oldalon szavazhatnak szeptember 26-ig.

Új buszmegállók és játszóterek

A portál beszámolója szerint megkezdődött a Vajansky utcai óvoda épületének felújítása, ennek részeként többek között az épület szigetelésére, a tető felújítására és szigetelésére, ablak- és ajtócserére, továbbá csatornajavításra kerül sor. A közel 450 ezer euró értékű munkálatok befejezését idén októberre tervezik.

A városban új külsőt kap nyolc buszmegálló: három a Csetneki utcán – a szakközépiskolánál, a futballpályánál és az óvodánál -, kettő az Ispotály, azaz a kórház utcában, megújul egy-egy megálló a Nagy-Csucsomi (Csucsom irányába), a Kijevi utcában (a multifunkciós pályánál) és a bevásárlóközpont mellett a II. János Pál utcában. A felújításra körülbelül 80 ezer eurót szán a város. A beszámoló szerint jó úton halad a Snaha kocsmától az Eurobus székhelyéig vezető kerékpárút kiépítése, és folytatódik az utak, járdák javítása is a városban.

forrás: Michal Domik/Facebook

Michal Domik a lapnak elmondta, a Žihadielko játszótéren kívül a Czabán Samu utcában is épült egy, készül a Fábry Zoltán Alapiskola melletti, és még az idén a Kertész utcában és a Dél-lakótelepen is épül egy-egy további játszótér.

Rózsák városa

Az új évben változni fog a részvételi (participatív) költségvetés. A tervezett 30 ezer eurós összegből 12 projektet támogatna a város, mindegyiket maximum 2500 eurós kerettel. A cél a lakóházak környékének megszépítése. „Az elképzelés szerint bekapcsolódnának a tömbházak lakói, a támogatás összegéből 500 euróba kerülne a kaszálógép, amivel kaszálnának a ház körül, a maradék összeg a ház környékén végzett átalakításokat fedezné,“ nyilatkozta a polgármester. „Tekintettel arra, hogy Rozsnyót a Rózsák városává szeretnénk tenni, a téma a rózsa lesz.“

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék, forrás: Rožňavské noviny


Hagyj üzenetet