Tíz napra rövidül a karantén a Szlovákiába érkező, nem beoltott személyek számára

Tíz napra rövidül a karantén a Szlovákiába érkező, nem beoltott személyek számára

14-ről tíz napra rövidül a kötelező otthoni karantén a Szlovákiába való beutazást követően, ha az érkező személynek nincsenek tünetei. Legkorábban a karantén ötödik napján PCR-tesztet lehet végeztetni, és ha az eredmény negatív, a karantén véget ér. A karantén a teljesen beoltott személyekre nem vonatkozik – áll a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) új rendeletében, amely október 15-én lép hatályba.

A beoltottságot mostantól az uniós COVID-igazolvánnyal vagy az unión kívüli országban kiállított dokumentummal kell igazolni. Lepecsételt vagy elektronikusan ellenőrizhető, angol nyelven is kiállított igazolást kell bemutatni. „Aki nem tud ilyen igazolást felmutatni, nem tekinthető beoltottnak” – mondta Daša Račková, közegészségügyi hivatal szóvivője.

A 12 évnél és két hónaposnál idősebb személyek számára kötelező regisztrálni az eHranica oldalon, amikor belépnek Szlovákia területére. „Ezt az időintervallumot úgy állapítottuk meg, hogy a védőoltás beadása után elegendő idő teljen el a védettség kialakulásáig” – magyarázta a szóvivő.

A kötelező karantén ezentúl nem vonatkozik azokra a hivatásos sofőrökre és tehergépkocsi-vezetőkre, akik az országba való belépéskor igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából utaznak be az országba. Ezeknek a személyeknek 72 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk.

Az Egyesült Arab Emírségek felkerült azoknak az országoknak a listájára, ahonnan a Szlovákiába érkező utasoknak (beleértve a beoltott utasokat is) nem kell PCR-tesztet felmutatniuk.

  • forrás: tasr, illusztrációs kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet