Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, egyre többen kerülnek kórházba

Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, egyre többen kerülnek kórházba

Tovább emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Naponta átlagosan 2750 ember fertőződik meg. A kórházi kezelésre szorulók száma is emelkedik. A múlt héten 818 ember került kórházba koronavírus-fertőzéssel, ezen a héten már 997-en. Többen szorulnak mesterséges lélegeztetésre is, 88-ról 125-re emelkedett a számuk a múlt hét óta – tájékoztatott csütörtökön Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője.

Október 25-től tíz járás fekete besorolású lesz – Kassa és környéke bordó, a Rozsnyói járás piros marad

Hétfőtől (október 25.) tíz járás lesz fekete besorolású. A második veszélyességi fokozatban, bordó besorolásban 30 járás lesz. A piros színnel jelölt járások száma 27, a narancssárgával jelölteké 12. „Az ötven év feletti lakosok átoltottsági aránya miatt tíz járás is alacsonyabb besorolásba kerül. Ilyen például a Zsolnai járás, amelynek egyébként már feketének kellene lennie” – közölte Mišík, és hozzátette, hogy az előfordulási arány a középiskolások, a szüleik és a korban hozzájuk közel állók körében a legmagasabb.

A harmadik oltást már 6400 ember kapta meg. A jövő hétfőtől az 55 év felettiek, valamint a krónikus betegségben szenvedők és a kockázatos munkakörben dolgozók is regisztrálhatnak a harmadik oltásra. „Ha a veszélyeztetettek 80 százalékát beoltották, a lakosság többi csoportja számára is lehetővé tesszük a regisztrációt” – mondta Alena Koščálová, a szakértői konzílium tagja, a pozsonyi Kramáre egyetemi kórház infektológiai klinikájának vezetője. Hangsúlyozta, hogy akik meghívást kapnak a harmadik oltásra, de úgy érzik, nem kellene elmenniük, forduljanak a kezelőorvosukhoz.

A szakértői konzílium emlékeztetett a karanténintézkedések betartásának fontosságára, és arra, hogy a legjobb védekezés a védőoltás. Az oltásnak köszönhető, hogy az ország több járásában is javult a helyzet a COVID-automata alapján.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet