Romlott a járványhelyzet, a miniszter nem zárta ki a karácsony előtti lezárásokat

Romlott a járványhelyzet, a miniszter nem zárta ki a karácsony előtti lezárásokat

Szlovákiában romlott a járványhelyzet. A COVID-19 betegségbe naponta átlagosan 28-an halnak bele. Hétfőtől (november 8.) 36 járás fekete, 34 bordó, 7 piros, 2 pedig narancssárga besorolású lesz. Naponta átlagosan 5302 új esetet vesznek nyilvántartásba – számolt be Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter a szerdai kormányülés után.

November 8-tól már csak két narancsszínű járás lesz, 36 fekete besorolású

1223 főről 1774 főre nőtt a kórházban kezelt páciensek száma. Pillanatnyilag 170 beteg szorul mesterséges lélegeztetésre. A miniszter mindenkitől, aki még nem oltatta be magát, azt kérte, hogy mielőbb tegye meg. Emlékeztetett, hogy azok a járások, ahol magas az 55 évnél idősebb lakosok átoltottsága, jobb besorolást kaphatnak a COVID automata szerint. Egy héttel ezelőtt naponta átlagosan 160 koronavírus-fertőzött páciens került kórházba, most 200. A kórházban kezelt páciensek többsége oltatlan, vagy csak az első adag oltóanyagot kapta meg.

A miniszter nem zárta ki a karácsony előtti lezárásokat, ugyanakkor reméli, hogy nem lesz rájuk szükség. Hozzátette: olyan óvintézkedések bevezetésére van szükség, amelyekkel sikerülhet ellaposítani a járványgörbét.

Az intézkedéseket érintő változásokról még tárgyalni fognak. A szakmai konzílium csütörtökön (november 4.) ül össze. A miniszter szerint az ülésnek két fő témája lesz: “az oltottak elvárt szabadsága” és “a következetesen érvényesíthető szabályok az oltatlanok számára”. Hozzátette: ha egy fekete besorolású járásban megnyitnak egy szolgáltató egységet az oltottak előtt, fontos, hogy ott tényleg csak oltott személyek legyenek, beleértve az alkalmazottakat is. Hangsúlyozta, hogy ezekben a kérdésekben még a koalíciós tanácsnak is közös nevezőre kell jutnia.

Az egészségügyi reformmal kapcsolatban megjegyezte: reméli, hogy sikerül keresztülvinni azt.

  • forrás: tasr, fotó: tasr


Hagyj üzenetet