Speciális készülékkel kezelik a súlyos állapotú Covid-fertőzötteket Kassán

Speciális készülékkel – extrakorporális membrán oxigenizációval (ECMO) – kezelik a kritikus állapotban lévő COVID-fertőzötteket a kassai szívkórházban (VÚSCH). Jelenleg egy beteg szorul erre a kezelésre. Renáta Cenková, a kórház munkatársa úgy tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy egy ilyen készüléket kapott kölcsön a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) is.

„Amikor a gépi lélegeztetés már nem elég, ezzel a modern eszközzel megmenthetjük a betegek életét” – mondta Štefan Lukačín, a VÚSCH főigazgatója, hozzátéve, hogy általában szívleállásnál alkalmazzák ezt a berendezést. „Most, a tüdőelégtelenségben szenvedő fertőzöttek kezelésénél is alkalmazzuk, mert ha súlyosan károsodott a tüdő, nem képes oxigénnel ellátni a szervezetet. Egyszerűen fogalmazva: ez a berendezés ideiglenesen mindkét létfontosságú szervet, a szívet és a tüdőt is képes helyettesíteni.”

Az eszköz használata és karbantartása is komoly szakértelmet igényel, ezért elsősorban a specializált egészségügyi intézményekben használják. „Ha szükséges, csapatunk megtanítja a kollégákat a gép használatára” – mondta Janka Beňová, a VÚSCH aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályának vezetője.

Eddig két beteget kapcsoltak rá az eszközre a szívkórházban. Beňová tájékoztatása szerint a készülék a beteg testén kívül látja el oxigénnel a vért. A kórház vezetése saját gép beszerzését tervezi.

Jelenleg összesen négy COVID-fertőzöttet kezelnek a szívkórházban, közülük ketten szorulnak gépi lélegeztetésre.

  • forrás: tasr, fotó: vusch.sk

Related Posts

Júniusi rendezvények a MaJel Rovás Központban
Júniusi programok a Thália Színházban
Május a kassai Thália Színházban