Nagyon súlyos a helyzet a kassai kórházban – a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak 90%-a már foglalt

Szlovákia második legnagyobb kórházában nagyon súlyos a helyzet, tájékoztatott Monika Krišková, a kassai Louis Pasteur (UNLP) Egyetemi Kórház szóvivője. A COVID-19 betegségben szenvedő páciensek számára fenntartott ágyak csaknem 90 százalékát elfoglalták, az orvosoknak kell eldönteniük, hogy ki juthat hozzá lélegeztetőgéphez – adta hírül a TASR.

Ján Slávik vezérigazgató elmondása szerint a kórházban jelenleg 232 koronavírus-fertőzött beteget kezelnek, a páciensek egynegyedének állapota válságos. 13 páciens mesterséges lélegeztetésre szorul, 26 beteg magas áramlású (High Flow) oxigénterápiát igényel. Az utóbbihoz szükséges berendezésből kevés maradt, már csak a súlyos állapotban lévő pácienseknek tudnak biztosítani. „Ez tényleg komoly dolog – eldönteni, hogy ki kerüljön a gépekre. Megint abban a helyzetben vagyunk, hogy figyelembe kell vennünk a körülményeket és a beteg egészségi állapotát” – figyelmeztetett Slávik.

Naponta 20-40 új beteget hoznak be a kórházba. A vezérigazgató hangsúlyozta: nem növelhetik a végtelenségig az ún. COVID-ágyak számát, ha biztosítani akarják a más betegségben szenvedő páciensek ellátását is.

A koronavírus-fertőzött női páciensek átlagéletkora 62 év, a férfiaké 58. Ľuboslav Beňa ügyvivő igazgató elmondása szerint egyre több fiatalabb beteg is kórházba kerül. A kassai kórházban kezelt, koronavírus-fertőzött páciensek 80 százaléka oltatlan. Először vettek nyilvántartásba olyan pácienst, aki már megkapta mindkét adag védőoltást, mégis mesterséges lélegeztetésre szorul. Az illetőt az AstraZeneca vakcinájával oltották be. „Rajta kívül az UNLP-ben csak oltatlan betegek vannak lélegeztetőgépen” – fűzte hozzá az igazgató.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyre több egészségügyi dolgozó kerül karanténba. Az elmúlt két hétben a számuk több mint ötvennel nőtt. Több mint 20 alkalmazott a második hullám óta munkaképtelen, poszt-COVID szindróma miatt további kezelésekre szorul.

Related Posts

Május a kassai Thália Színházban
A kassai Thália Színház áprilisi előadásai
Áprilisi programok a MaJel Rovás Központban