A kormány 90 napra kihirdette a veszélyhelyzetet

A kormány 90 napra kihirdette a veszélyhelyzetet

Szlovákiában csütörtöktől (november 25.) veszélyhelyzet lesz érvényben, 90 napig. A kormány a szerdai ülésén elfogadta a kijárási tilalmat is. Mindezt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő jelentette be.

A kijárási tilalom naponta 1:00 és 5:00 között nem lesz érvényben. Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter elmondása szerint a kormány több kivételt is elfogadott. Létfontosságú árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, cipő, állateledel, üzemanyag, újság – beszerzése végett el lehet majd hagyni a lakhelyünket, de ezeket a legközelebbi üzletben kell megvásárolni. Továbbra is igénybe vehetők lesznek a legfontosabb szolgáltatások (ételkiadás az éttermekben, bank, biztosító, autószerelő, mosodák, e-shopok csomagkiadó pontjai, kulcsmásoló, optika, mobil szerviz, fürdők egészségügyi problémák esetén). A kormány határozottan javasolja az otthoni munkavégzést, a munkahelyünkre vezető úton és vissza a hatóságok elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolást.

A tilalom nem vonatkozik a védőoltás felvétele, illetve az iskolalátogatás céljából történő kijárásra sem. A gyerekek kísérővel is mehetnek iskolába. A természetjárás csak a járáson belül lesz megengedett. Engedélyezett lesz a kutya- és macskasétáltatás is, ez esetben a lakhelyünktől legfeljebb 500 méterre távolodhatunk el. A kijárási tilalom nem vonatkozik az orvoslátogatásra, a temetésekre, az esküvőkre és a keresztelőkre sem. Közeli hozzátartozó gondozása céljából is elhagyhatjuk az otthonunkat.

A kormányfő a társadalmi összefogás fontosságát hangsúlyozta, értve ezen az oltottak és oltatlanok, valamint a koalíció és az ellenzék összefogását is.

A kormányt a veszélyhelyzet kihirdetésére a háború, rendkívüli állapot, szükségállapot vagy veszélyhelyzet esetén érvényes, állambiztonságról szóló alkotmánytörvény hatalmazza fel. A törvény értelmében az emberek életét és egészségét fenyegető világjárvány miatt kihirdetett vészhelyzetet a kormány legfeljebb 40 nappal többször is meghosszabbíthatja. A veszélyhelyzet ismételt meghosszabbítását a parlamentnek is jóvá kell hagynia, a hosszabbítás hatályba lépésétől számított 20 napon belül.

Legutóbb 2020. október 1-től 2021. május 14-ig volt érvényben veszélyhelyzet Szlovákiában.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet