Veszélyhelyzet és korlátozások: November 25-től ezek az üzletek és szolgáltatások érhetők el

Csütörtöktől csak az alapvető szolgáltatásokat nyújtó létesítmények és a legfontosabb árucikkeket kínáló boltok lehetnek nyitva. Ez a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) aktuális rendeletéből következik.

Nyitva tarthatnak például a gyógyszertárak, a takarmányboltok, a mosodák és ruhatisztítók, a benzinkutak, a temetkezési vállalatok, a gyűjtőudvarok, illetve a gépjárművekhez pótalkatrészeket árusító boltok. Működhetnek a taxiszolgáltatók, valamint az üzemi és iskolai étkezdék is, ügyfeleket fogadhatnak az ügyvédek, jegyzők, végrehajtók is.

5:00 és 20:00 között nyitva tarthatnak továbbá az élelmiszerüzletek, a drogériák, a távúton vásárolt termékek kiadóhelyei, a posták, bankok, kulcsmásolók, cipőboltok, a háztartási cikkeket kínáló boltok, a kertészetek és a fedetlen vagy részben fedett piacok is. Utóbbiak esetében az üzemeltetőnek biztosítania kell a vásárlók egyirányú mozgását, a szabályozott be- és kijárást, valamint a standok közötti legalább kétméteres távolságot.

Az üzletekben és egyéb létesítményekben 25 négyzetméterre legfeljebb egy ügyfél juthat. Ha a bolt alapterülete kisebb mint 25 négyzetméter, egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat benn. Ez a korlátozás nem vonatkozik az üzemi, iskolai és egyéb étkezdékre. Az áruházakban csak az alapvető árucikkeket kínáló egységek lehetnek nyitva, a gyermeksarkokat és a pihenőhelyeket le kell zárni, tilos az étel- és italfogyasztás is.

A taxikban legfeljebb két személy utazhat, a korlátozás nem vonatkozik az egy háztartásban élőkre. A hotelek és egyéb szálláshelyek csak „OTP rezsimben” fogadhatnak vendégeket, de kizárólag olyan személyeket, akik ott-tartózkodása munkavégzéssel vagy egy egészségügyi intézmény felkeresésével függ össze.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Január 6-án, szombaton zárva lesznek az üzletek
Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják