Gröhling: 2022 végére 1300 tanító hiányozhat az oktatási rendszerből

Gröhling: 2022 végére 1300 tanító hiányozhat az oktatási rendszerből

Az Oktatáspolitikai Intézet számításai szerint 2022 végén akár 1300 pedagógus is hiányozhat az oktatási rendszerből – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Az oktatási tárca vezetője szerint a megoldás a pedagógusok fizetésének emelése. „Ehhez azonban a pénzügyminisztériumtól kell forrásokat szereznünk” – mondta a miniszter, és hozzátette, egyelőre próbálnak más lépéseket tenni a helyzet megoldására. „Ilyen például a korrepetálás megfizetése, vagy a stabilizációs prémium. Az év végén alkalmazottanként 250 eurót küldtünk az iskoláknak prémiumok kifizetésére, amelyet az igazgató az iskola igényeinek megfelelően oszthat el, például a hiányszakokat oktató pedagógusok megtartására vagy felvételére” – közölte a miniszter. A pénzt a pedagógusok teljesítménye szerint lehet elosztani, ezzel motiválva az ügyes tanítókat.

„Az volt a célunk, hogy jelentősen megemeljük a pedagógusfizetéseket, majd prémiumokat, például stabilizációs pótlékot vezessünk be” – mondta Gröhling. De az alapvető megoldás – tette hozzá a miniszter – a jelentős fizetésemelés lenne, ehhez azonban pénzre van szükség a pénzügyminisztériumtól.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet