Regionális lapok archiválására kapott támogatást a rimaszombati múzeum

Regionális lapok archiválására kapott támogatást a rimaszombati múzeum

Régi regionális újságok megőrzésére kapott támogatást 2021-ben a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum (GMM). A projektnek köszönhetően 13 korabeli folyóirat 151 kiadását tudták bekötni és archiválni – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Iveta Krnáčová, a múzeum könyvtárosa.

13, dobsinai, nyustyai (Hnúšta), jolsvai (Jelšava), klenóci (Klenovec), murányaljai (Muráň), rimaszombati, tiszolci (Tisovec) és tornaljai lapot kötöttek be.

„1968 és 2020 között megjelent lapok 151 kiadását köttettük be kemény borítóval, az érvényes könyvtári jogszabályoknak megfelelően, minden egyes évfolyamot külön-külön” – mondta Krnáčová.

Azzal, hogy beköttették, védik az újságokat a sérüléstől és a fény káros hatásaitól, könnyebben lehet őket tárolni, és könnyebben hozzáférhetők lesznek. A projekt a Művészeti Alap (Fond na podporu umenia) támogatásával valósult meg, és a regionális folyóiratok megőrzését célozza.

A múzeum könyvtára 46 ezer darabos gyűjteményében történelmi és kortárs kiadványokat és kéziratokat őriz, közöttük közel 600 újságot és magazint.Hagyj üzenetet