Január 10-én megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, de marad a veszélyhelyzet és az óvintézkedések

Január 10-én megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, de marad a veszélyhelyzet és az óvintézkedések

Hétfőn (január 10.) megszűnik az éjszakai kijárási tilalom. Érvényben marad ugyanakkor az összes eddigi óvintézkedés, amely az üzleteket, szolgáltató egységeket, szállodákat, síközpontokat és távolsági járatokat érinti. Erről kedden Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget. Nem szűnik meg a veszélyhelyzet és a gyülekezési tilalom sem. Hatnál több személy nem gyülekezhet egy helyen.

Azt, hogy ki léphet be az üzletekbe, a szolgáltató egységekbe és az éttermekbe, továbbra is a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának (ÚVZ) aktuális rendeletei szabják meg. A létfontosságú árucikkeket értékesítő üzletekbe bárki beléphet. Az egyéb üzleteket, szolgáltató egységeket és éttermeket csak olyan ügyfelek látogathatják, akik mindkét adag oltást megkapták, vagy az elmúlt hat hónapban átestek a COVID-19 betegségen (OP rezsim). Ugyanez vonatkozik a szállodákra (negatív teszt is szükséges), a síközpontokra és az istentiszteletekre. A gyorsvonatokon, IC vonatokon és a távolsági buszjáratokon ún. OTP rezsim érvényes.

Újra tantermi oktatás lesz: január 10-én visszatérnek az iskolába a gyerekek

Hétfőn megnyílnak az alap- és középiskolák is, de csak a szigorú járványellenes óvintézkedések betartása mellett működhetnek. Minden tanulónak, a kiselsősöknek is arcmaszkot kell majd hordaniuk. Ajánlott a gyerekeket még az iskolába való visszatérés előtt letesztelni, és a tesztelést hetente kétszer megismételni.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet