Az omikron variáns ellen is hatásos az emlékeztető oltás

A beoltottak is megfertőződhetnek a koronavírus omikron változatával, nagyobb eséllyel, mint a többi variánssal. Az oltás azonban még az omikron okozta súlyos betegség ellen is nagyfokú védelmet nyújt, és a kórházba kerülés veszélye is kisebb – tájékoztatott a közösségi hálón az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL).

„A legújabb vizsgálati eredmények szerint az emlékeztető oltás jobban véd az omikron ellen, mint a két oltás” – tette hozzá ŠÚKL. A Dél-Afrikából származó adatok azt mutatják, hogy a két dózissal beoltott személyek körülbelül 70 százalékban védettek az ellen, hogy súlyos betegséggel kórházba kerüljenek. „Az Egyesült Királyságból származó adatok azt mutatják, hogy bár a védettség idővel csökken, a vakcina még néhány hónappal az emlékeztető oltás után is akár 90 százalékban hatásos lehet” – mutatott rá a ŠÚKL.

A vakcina hatékonysága fokozatos csökken, emiatt a beoltottak nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg az omikronnal, mint más variánsokkal. „Bár az omikron fertőzőbbnek tűnik a korábbi mutációknál, a Dél-Afrikából, az Egyesült Királyságból és néhány európai országból származó tanulmány eredményei szerint a kórházba kerülés kockázata is alacsonyabb. A delta változathoz képest ez a kockázat a jelek szerint harmada-fele, mint a többi vírusmutációnál” – tette hozzá ŠÚKL.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat