Tízről öt napra rövidült a kötelező karantén

Tízről öt napra rövidült a kötelező karantén

Péntektől tízről öt napra rövidült a Szlovákiába érkezőkre vonatkozó kötelező karantén. A karanténkötelezettség a teljesen beoltottakra nem vonatkozik, és azokra sem, akik legfeljebb 180 nappal ezelőtt átestek a COVID-19 betegségen. Félévente egyszer azonban regisztrálniuk kell az eHranica rendszerben – áll az országos közegészségügyi hivatal (ÚVZ) rendeletében.

Az országba érkezést követően azoknak, akik nincsenek beoltva, öt napra karanténba kell vonulniuk. A PCR-tesztet a Szlovákiába érkezéskor azonnal el lehet végezni. Az eHranica rendszerbe az oltatlanoknak minden alkalommal regisztrálniuk kell, amikor Szlovákiába érkeznek.

A közegészségügyi hatóság tájékoztatása szerint az ötnapos karantént úgy számítják ki, hogy ha például a Szlovákiába érkezés időpontja február 4., akkor öt nap elteltével a karantén utolsó napja február 9.

A diplomata- és szolgálati útlevéllel utazók mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha külföldi munkavégzés volt az utazás célja. A mentesség azokra is vonatkozik, akiknek diplomata- vagy szolgálati útlevelét külföldön állították ki.

Az omikron-variáns terjedése kapcsán a határrezsimről szóló rendelet péntektől törölte a kockázatos országok listáját, valamint a kockázatos országokból érkezett személyekre vonatkozó előírásokat. Az Egyesült Királyságot is azon országok közé sorolták, ahonnan a Szlovákiába érkezőknek nem kell PCR-tesztet végeztetniük.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet