Rozsnyó: A városháza kiállítótermeiben láthatók Pósch Eszter művei

Rozsnyó: A városháza kiállítótermeiben láthatók Pósch Eszter művei

A rozsnyói történelmi városháza kiállítótermeiben mutatják be Pósch Eszter képzőművész munkáit a Rozsnyói Városnapok alkalmából. Eva Tományová arról tájékoztatta a TASR-t, hogy a kiállítás április 15-ig tart.

“A Pósch Eszterről szóló emlékkiállítás egyike annak a rendezvénysorozatnak, amely egy jelentős rozsnyói család emlékét hivatott megőrizni. A tárlat egy részét a Pósch család emléktárgyainak szentelik” – mondta Tományová.

Pósch Eszter 1911-ben született Rozsnyón Pósch József és Stech Erzsébet ötödik gyermekeként. Pósch József a város nagy tiszteletnek örvendő polgára volt. Ügyvédként dolgozott, majd 1908 és 1923 között Rozsnyó polgármestere lett. Idén a város őt választotta Rozsnyó díszpolgárának. Ezzel ő lett az egyetlen ezt a címet viselő rozsnyói polgármester.

Pósch Eszter Szőnyi István műtermében tanult, tanulmányait Budapesten folytatta a képzőművészeti főiskolán. “Az 1950-es években művészi tehetségét és tudását gyermekek tanítására fordította. Fel kellett adnia művészi karrierjét, hogy gondoskodjon családjáról, és három gyerekéről” – tette hozzá Tományová.

A Ismert név – elfeledett művész című, Pósch Eszterről szóló kiállítást az önkormányzat szervezi a művésznő hozzátartozóival és egy, a képzőművészetet támogató rozsnyói polgári társulással együttműködve. A kiállítás megtekintését a helyi Turisztikai Információs Központ közvetíti.



Hagyj üzenetet