A járványhelyzet javult, de az esetszám várhatóan ismét emelkedni fog

A járványhelyzet javult, de az esetszám várhatóan ismét emelkedni fog

Továbbra is javuló tendencia jellemzi a szlovákiai járványhelyzetet. Az esetszámcsökkenés azonban jelentősen lassult az omikron BA.2 szubvariáns megjelenése és az óvintézkedések feloldása miatt. A napokban ráadásul arra lehet számítani, hogy ismét növekedni kezd az új esetek száma, más uniós tagállamokhoz hasonlóan, ahol egyre inkább az említett szubvariáns válik dominánssá – jelentette ki a szerdai kormányülés után Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) vezetője.

Hozzátette: a múlt héthez képest tovább csökkent az új esetek és a kórházba kerülő páciensek száma, és kevesebben szorulnak mesterséges lélegeztetésre is. A pozitív esetek száma minden régióban csökkent, a mentőriasztások száma szintén.

Mišík elmondása szerint az omikron BA.2 szubvariánsa Szlovákiában is egyre dominánsabbá válik, és kiszorítja a BA.1 variánst. Egy héttel ezelőtt arról számoltak be, hogy az eltelt 28 napban szekvenált minták 38 százalékában volt jelen a BA.2. Az IZA vezetője ezzel összefüggésben a felelősségteljes védekezés fontosságát hangsúlyozta.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet