A téli szünet után újra látogatható a Gombaszögi-barlang

A téli szünet után április 1-jén újra megnyitották a látogatók előtt a Gombaszögi-barlangot. Felújították a bejárati részt, amelyet március végén, a barlang felfedezésének 70. évfordulója alkalmából avattak fel a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) és a Szlovákiai Barlangok Felügyeletének (SSJ) képviselői – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Kristína Bocková, a ŠOP kommunikációs munkatársa.

„2021-ben újult meg a barlang bejárati területe, amit a jubileum alkalmával adtunk át” – mondta Ján Zuskin, az SSJ igazgatója, és hozzátette, hogy a rendezvényt a járványügyi intézkedések miatt halasztották el.

A Gombaszögi-barlang a Szilicei-fennsík lábánál található, az UNESCO természeti világörökségének része. Ez az egyik legkönnyebben megközelíthető, de látnivalókban az egyik leggazdagabb látogatható barlang Szlovákiában. 1951-ben fedezték fel önkéntes rozsnyói barlangászok.

„1951 októbere óta a barlangászok egyre mélyebbre hatoltak a föld alá, és 1951. november 18. és 21. között felfedezték a barlang főbb részeit. A hozzáférést biztosító munkálatok 1953-ban kezdődtek, hivatalosan 1955. május 15-én nyitották meg a barlangot a látogatók előtt”– tette hozzá Miroslav Kudla, az SSJ történésze.

Újra látogatható a Domicai-cseppkőbarlang

A téli szünet elteltével a 13 látogatható szlovákiai barlang közül – a Gombaszögivel együtt – már 10 nyitva áll a nyilvánosság előtt. Környékünkön februártól a Domicai-, áprilistól a Jászói- és az Ochtinai-barlangot is felkereshetik az érdeklődők.

  • forrás: tasr, fotó: flickr.com

Related Posts

A nyári szezonban egészen a Domicai-barlangig szállítja az autóbusz a turistákat
A Ryanair vezetője szerint vége az olcsó, 1-10 eurós repülőjegyek korszakának
A rozsnyói strand június 18-tól várja a látogatókat